fbpx

Επισκευή κουφωμάτων

Η επισκευή και η συντήρηση των κουφωμάτων του σπιτιού ή του γραφείου σας είναι μια εργασία που περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες.

Όπως η αρχική επιλογή και η τοποθέτηση τους χρειάστηκε συνεκτίμηση πολλών παραγόντων, προσεκτικό σχεδιασμό και ανάθεση των εργασιών σε εξειδικευμένους τεχνίτες έτσι και η επισκευή τους πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

Είναι εξαιρετικά σημαντική για την καλή διατήρηση τους στον χρόνο και την διαρκή ανταπόκριση τους στις ανάγκες σας.

Οι πόρτες και τα παράθυρα είναι από τα βασικότερα στοιχεία μιας οικοδομής και στοιχεία που λειτουργούν σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα, με το πέρασμα του χρόνου να έχουν από την μία την φυσιολογική φθορά και από την άλλη να παθαίνουν κάποια βλάβη.

Απόλυτα φυσιολογικά και τα δύο.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να συντηρούνται και να επισκευάζονται όταν χρειάζεται για να αποφεύγονται μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον, έξοδα και ταλαιπωρία.

Για παράδειγμα, αν ένα κούφωμα δεν λειτουργεί σωστά για κάποιο λόγο (είτε λόγο παλαιότητας είτε λόγω κάποιας ζημιάς) δεν είναι μόνο ότι επηρεάζεται η λειτουργία του. 

Επηρεάζονται επίσης οι ιδιότητες που προσφέρει η τοποθέτηση του, όπως για παράδειγμα η θερμομόνωση και η ηχομόνωσή του, η ασφάλεια, η υδατοστεγανότητά του κλπ.

Ποία Είδη κουφωμάτων

Τα κουφώματα κατά κύριο λόγο κατασκευάζονται από αλουμίνιο ή ένα άλλο συνθετικό υλικό που λέγεται PVC.

Τα δύο αυτά υλικά εδώ και χρόνια έχουν αντικαταστήσει το ξύλο καθώς συγκεντρώνουν πολλά οφέλη και έχουν διάρκεια στον χρόνο.

Αν και διαφορετικά μεταξύ τους, παρέχουν τις ίδιες ιδιότητες στον χώρο που τοποθετούνται.

Έτσι τόσο η συντήρηση όσο και η κατασκευή τους περιλαμβάνουν αντίστοιχες εργασίες καθώς η φθορά ή οι βλάβες που μπορούν να πάθουν  μοιάζουν μεταξύ τους.

Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι επισκευής των κουφωμάτων;

Το σίγουρο πάντως είναι ότι όλες οι βλάβες αντιμετωπίζονται.

Ωστόσο οι εργασίες αποκατάστασης και επιδιόρθωσης πρέπει να γίνονται από επαγγελματίες του είδους για να εξασφαλίζεται η ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών και να παρέχεται η αναγκαία εγγύηση.

Οι συνηθέστεροι λόγοι επιδιόρθωσης των πλαισίων των πορτών και παραθύρων σας είναι οι εξής:

1. Υγρασία στο τζάμι

Πρόκειται για αυτό το αντιαισθητικό στην όψη πρόβλημα που δημιουργεί η διείσδυση υγρασίας εντός των υαλοπινάκων και το οποίο πέρα από την εμφάνιση, είναι επιβαρυντικό και για την συντήρηση των κουφωμάτων.

Συνήθως εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πολλών διαφορετικών κακοτεχνιών.

2. Εισροή αέρα

Όταν μπαίνει αέρας από κάποιο σημείο της μπαλκονόπορτας συνήθως ακούγεται ένα χαρακτηριστικό σύριγμα – που μπορεί  να γίνεται ενοχλητικό με την ώρα – ενώ αν κάποιος κάθεται κοντά στην πόρτα ή το παράθυρο μπορεί να νιώσει και το ρεύμα αέρα να το διαπερνά.

Με αυτήν την βλάβη χάνεται η μονωτική ιδιότητα του κουφώματος ενώ δημιουργούνται και τριγμοί από την ένταση του αέρα.

Η βλάβη αυτή οφείλεται συνήθως στην φθορά του χρόνου ή σε κάποια κακοτεχνία κατά την αρχική τοποθέτησή των κουφωμάτων. 

3. Πρόβλημα στον μηχανισμό

Το συνηθέστερο πρόβλημα του μεταλλικού μηχανισμού κύλισης, ανάκλισης ή ασφάλισης των κουφωμάτων (κλειδαριές) είναι να «κολλάει», παρουσιάζοντας δυσκολία στο άνοιγμα και στο κλείσιμο, «τρίξιμο» κλπ.

Αυτό κυρίως συμβαίνει λόγω ανεπαρκούς λίπανσης των μεταλλικών εξαρτημάτων κατά την διάρκεια που χρησιμοποιούνται ή λόγω φθοράς (πχ τα ράουλα / ροδάκια έχουν χαλάσει, οι μεντεσέδες δεν δουλεύουν, έχουν σπάσει τα εσωτερικά γρανάζια κλπ).

Αυτό ισχύει και για απλές πόρτες, και για πτυσσόμενες ακόμα και πόρτες φυσαρμόνικα, για παντζούρια και συρόμενα πλαίσια..

4. Πρόβλημα στα παρελκόμενα του μηχανισμού

Τα λάστιχα και τα βουρτσάκια πέριξ των μηχανισμών κύλισης και ασφάλισης με τον χρόνο φθείρονται και χρήζουν αντικατάστασης προκειμένου να εξασφαλίζεται η προστασία και η σωστή λειτουργία των μηχανισμών και των μεταλλικών εξαρτημάτων τους καθώς και μονωτική ιδιότητα των πλαισίων.

Όταν τα βουρτσάκια αρχίσουν να φθείρονται, η μόνωση που προσφέρουν ελαττώνεται. 

Έτσι εύκολα μπαίνει κρύος αέρας τον χειμώνα και η θέρμανση δραπετεύει…

5. Βλάβη στην σίτα

Πολλά σπίτια και γραφεία επιλέγουν να βάλουν μαζί με τα πλαίσια των πορτοπαραθύρων και σίτες για την αποτροπή εισόδου ενοχλητικών εντόμων.

Οι σίτες πέρα από το πανί τους, εφαρμόζονται με τον οδηγό τους και τα λάστιχά τους.

Η συνηθέστερη βλάβη είναι η σίτα να κοπεί σε κάποιο σημείο δημιουργώντας κενό οπότε εκεί χρειάζεται αντικατάσταση το πανί της σίτας.

Άλλες επισκευαστικές εργασίες μπορεί να γίνουν στον οδηγό, το λάστιχο ή άλλο μέρος της.

6. Φθορά κάσας

Η κάσα της μπαλκονόπορτας είναι λογικό με την πάροδο του χρόνου να εμφανίσει σημάδια φθοράς με συχνότερες τις γρατζουνιές ή σημάδια από τυχόν χτυπήματα.

Βέβαια η αλήθεια είναι ότι τα κουφώματα από αλουμίνιο και το PVC σαν υλικά είναι πολύ ανθεκτικά, σε αντίθεση με το ξύλο που χρειάζεται συχνά συντήρηση γιατί ο χρόνος αφήνει έντονα τα σημάδια πάνω του.

Άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί είναι να φθαρεί ο αρμός μεταξύ τοίχου και πλαισίου.

7. Σπάσιμο / Ράγισμα τζαμιού

Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιο χτύπημα μπορεί να ραγίσει το τζάμι του παραθύρου ή της μπαλκονόπορτας ή ακόμα και να το σπάσει (αν και πιο σπάνιο βέβαια).

Η αντικατάσταση του υαλοπίνακα και η τοποθέτησή του με ακρίβεια στο υφιστάμενο πλαίσιο είναι μια από τις συχνότερες επισκευαστικές εργασίες.

8. Βλάβη στα ρολά

Αν η βλάβη γίνει στα φυλλαράκια των ρολών ή αλλιώς στην ψάθα ρολών, μπορούν να αλλαχθούν μεμονωμένα χωρίς να χρειάζεται να αλλάξει όλο το ρολό.  

Πώς γίνεται ο έλεγχος των κουφωμάτων;

Αρχικά ο εξειδικευμένος τεχνικός θα επισκεφθεί τον χώρο σας και θα καταγράψει τα κουφώματα, εξετάζοντάς τα εσωτερικά και εξωτερικά σχολαστικά, προκειμένου να εντοπίσει τυχόν φθορές και προβλήματα στην λειτουργία τους.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου θα ακολουθήσει τα εξής βήματα :

  1. Έλεγχο της κάσας του κάθε πλαισίου και της κατάστασης του αρμού μεταξύ πλαισίου και τοίχου
  2. Έλεγχο της κατάστασης των περιμετρικών μηχανισμών (πχ λάστιχα, βουρτσάκια κλπ)
  3. Έλεγχο των μηχανισμών κίνησης και ασφάλειας για το αν λειτουργούν καλά (τσεκάρισμα των μεντεσέδων, του μηχανισμού ανάκλησης κλπ)
  4. Έλεγχο της κατάστασης των τζαμιών (για τυχόν φθορές, καλή επαφή με το πλαίσιο που δεν αφήνει πέρασμα για υγρασία ή αέρα κλπ)
  5. Έλεγχο της κατάστασης των μεταλλικών μηχανισμών (πχ ράουλα και κλειδαριές), ρύθμιση αν είναι απαραίτητο και λίπανση αν χρειάζεται.

Ποιες είναι οι συνηθέστερες επιδιορθωτικές εργασίες και εργασίες συντήρησης;

Οι εργασίες που κατά κύριο λόγο αφορούν στην επιδιόρθωση ή συντήρηση των κουφωμάτων γίνονται στην βάση της αναγκαιότητας κάθε φορά με στόχο την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας και την ενίσχυση των ιδιοτήτων που παρέχουν.

Οι εργασίες αυτές, ανάλογα με την βλάβη που επιδιώκουν να διορθώσουν μπορούν να αφορούν σε : 

  • Τοποθέτηση πρόσθετων κλειδαριών ή ασφαλειών αν υπάρχει ανάγκη (το θέμα της ενίσχυσης της ασφάλειας το αναλύουμε περισσότερο παρακάτω)
  • Αντικατάσταση του ιμάντα και της ταμπακιέρας του ρολού
  • Αλλαγή της τσιμούχας και των ροδακιών (ράουλων) των μηχανισμών
  • Επιδιόρθωση των μοτέρ ρολών (αν υπάρχουν)
  • Λίπανση, επιδιόρθωση ή αντικατάσταση των μηχανισμών κάθε είδους
  • Αντικατάσταση των ραγισμένων τζαμιών
  • Αντικατάσταση των απλών τζαμιών με ενεργειακούς υαλοπίνακες
  • Επιδιόρθωση των μεντεσέδων αν επηρεάζουν το σωστό και ασφαλές κλείσιμο των πορτών και παραθύρων
  • Στεγανοποίηση του πλαισίου μεταξύ της κάσας και του τοίχου
  • Αναβάθμιση της λειτουργικότητας με την αντικατάσταση παλαιότερων χρολονολικά εξαρτημάτων από προϊόντα τελευταίας τεχνολογίας
  • Αναβάθμιση και βελτίωση της μόνωσης και της στεγανότητας των πλαισίων

Στο θέμα της βελτίωσης της μόνωσης αξίζει να αναφέρουμε ότι κάποιες πρόχειρες και προσωρινές επεμβάσεις μπορούν να γίνουν από εσάς τους ιδιοκτήτες ή χρήστες του χώρου χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένο συνεργείο.

Πχ η εφαρμογή αεροστόπ σε μορφή ταινίας ή αφρού πολυουρεθάνης στα κρίσιμα σημεία των αγωγών αέρα (πχ γωνίες) καθώς και το κλείσιμο κενών ή τρυπών με πιστόλι σιλικόνης μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση.

Ωστόσο, μόνιμα και ευπαρουσίαστα αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν μόνο από την εργασία επαγγελματιών οι οποίοι και θα φροντίσουν να αλλάξουν τα λάστιχα και τα βουρτσάκια των αλουμινίων, να προσθέσουν περιμετρικά αρμοκάλυπτρα στα πλαίσια που είναι χωνευτά και να αντικαταστήσουν τα απλά τζάμια με ενεργειακά.

 Με το πέρας των εργασιών, παραδίδεται σχετικό βιβλίο επισκευής – service book, με αναλυτικό πίνακα των πλαισίων και των εργασιών που έχουν γίνει για το προσωπικό σας αρχείο.

Αναβάθμιση της ασφάλειας

Η αναβάθμιση της ασφάλειας αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι στο σύνολο των επισκευαστικών εργασιών και συνίσταται από το συνεργείο μας όταν οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν φαίνεται να πληρούν τις απαιτήσεις ασφαλείας που αρμόζουν στην περιοχή που ζείτε ή τις ανάγκες σας.

Η βελτίωση της ασφάλειας βελτιώνει τις ιδιότητες των κουφωμάτων και μπορεί να αφορά στην προσθήκη συστημάτων σιτών και σκίασης, και επιπλέον δικλείδων ασφαλείας για να αποτρέπονται απόπειρες διάρρηξης.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ασφάλεια των πορτοπαραθύρων είναι κατά βάση η ποιότητα του υλικού (αλουμινίου ή  PVC), οι μηχανισμοί και οι υαλοπίνακες.

Προσμετράται με κατηγορίες αντίστασης ή δείκτη ασφαλείας, WK (Widerstands Klasse). O δε δείκτης ασφαλείας για κάθε κούφωμα εξαρτάται με την σειρά του από την θέση του ανοίγματος στον τοίχο (της πόρτας ή του παραθύρου), και την ευκολία προσβασιμότητάς του από τον δυνητικό διαρρήκτη.

Εδώ θα βρείτε αναλυτικά τους 3 βασικούς δείκτες ασφαλείας για να επιλέξετε με την βοήθεια των συνεργατών μας εκείνον που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες του χώρου σας :

  • WK1 Δείκτης Ασφαλείας: Προσφέρει την μίνιμουν βασική ασφάλεια στο κούφωμα έναντι της σωματικής βίας που μπορεί να ασκηθεί πάνω του, όπως κλωτσιές, άλματα, σπρώξιμο με τον ώμο ακόμα και απόπειρα να ξεκρεμαστεί το φύλλο του πλαισίου. Προσφέρει ωστόσο βασική (από μικρή έως ελάχιστη) προστασία από την χρήση εργαλείων διάρρηξης.
  • WK2 Δείκτης ασφαλείας: Επιπλέον της WK1 ασφάλειας με προστασία έναντι απλών εργαλείων που πιθανά θα χρησιμοποιήσει όπως κατσαβίδια, σφυριά, πένσες, για να διαρρήξει την πόρτα ή το παράθυρο.
  • WK3 Δείκτης ασφαλείας: Επιπλέον του επιπέδου ασφαλείας WK2 καθώς παρέχει προστασία έναντι εργαλείων όπως ο λοστός ή ένα δεύτερο κατσαβίδι. Ο δείκτης αυτός καλύπτει τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας προστατεύοντας από βανδαλισμούς και διαρρήξεις. 

Γενικά υπάρχει μεγάλη γκάμα από αντιδιαρρηκτικούς μηχανισμούς, χειρολαβές με κλειδί και τζάμια ασφαλείας που μπορούν να εφαρμοστούν στα δικά σας πλαίσια.

Εναλλακτικές όπως η αναβάθμιση ανοιγόμενου – ανακλινόμενου παραθύρου με προσθήκη ενισχυμένης περιμετρικής ασφάλειας και η βελτίωση επάλληλου συρόμενου πλαισίου με εγκατάσταση τριπλών υαλοπινάκων και περσίδας σκίασης ηλεκτροκίνητης ανάμεσα σε διπλά τζάμια, είναι από τις εργασίες που μπορούν στο πλαίσιο της επισκευής των κουφωμάτων σας να τα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο.

Ποιο είναι το κόστος επισκευής;

Το κόστος συντήρησης/επιδιόρθωσης μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τον αριθμό των πλαισίων πορτών και παραθύρων που χρειάζονται εργασίες επιδιόρθωσης, το είδος και την έκταση αυτών των εργασιών (κόστος ανταλλακτικών, παροχής υπηρεσίας κλπ). Συνήθως οι τιμές ξεκινούν από 40€.

Κούφωμα αλουμινίου συρόμενη σπαστή μπαλκονόπορτα

Η σημασία του προληπτικού ελέγχου

Το καλύτερο απ’ όλα είναι να γίνεται ένας ολοκληρωμένος προληπτικός έλεγχος για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν φθορές ή βλάβες που σας διαφεύγουν και που μπορεί να σας στοιχήσουν σε χρήμα και ταλαιπωρία.

Τα βασικά σημεία ενός σωστού προληπτικού ελέγχου είναι τα εξής :

  • Ελέγχεται η σωστή εγκατάσταση της κάσας του κουφώματος, για την καλή λειτουργία του και το αντιδιαρρηκτικό επίπεδο ασφαλείας του
  • Ελέγχονται οι αρμοί μεταξύ τοίχου και πλαισίου και η κάλυψη του κενού για την σωστή στεγανοποίησή του και την παρεμπόδιση εισόδου υγρασίας
  • Ελέγχονται τα παρελκόμενα των μηχανισμών, όπως λάστιχα και βουρτσάκια, ως προς τον βαθμό φθοράς τους για την σωστή μόνωση του κουφώματος και την παρεμπόδιση εισροής νερού ή αέρα
  • Ελέγχονται τα μεταλλικά εξαρτήματα μετάδοσης κίνησης και κλεισίματος – ροδάκια/ράουλα, σπανιολέτες, μεντεσέδες κ.α., προκειμένου να αποφευχθεί η φθορά τους και να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του πλαισίου
  • Ελέγχονται οι αρμοί στις γωνίες του κουφώματος, για την παρεμπόδιση εισροής νερού και αέρα
  • Ελέγχονται οι νεροχύτες και οι νεροσταλάκτες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή εκροή των νερών προς τα έξω
  • Ελέγχονται οι υαλοπίνακες, για να εξασφαλιστεί η σωστή μόνωση (εσωτερική και εξωτερική) μεταξύ τζαμιού και φύλλου

Εμπιστευτείτε τους καλύτερους στο είδος

Η συντήρηση και η επισκευή των κουφωμάτων σας δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να αντιμετωπιστεί από τον καθένα.

Η καλύτερη επιλογή είναι να απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο που θα εκτιμήσει σωστά το μέγεθος της ζημιάς ή τις αναγκαίες εργασίες συντήρησης και θα προτείνει τις κατάλληλες επιδιορθωτικές κινήσεις - ακόμα και τυχόν αναγκαία αναβάθμιση των κουφωμάτων - προκειμένου να εξασφαλίσετε το σωστό αποτέλεσμα για το σπίτι ή το γραφείο σας.

Οι επαγγελματίες μας θα επισκεφθούν τον χώρο σας και θα σας προτείνουν τα καλύτερα υλικά της αγοράς, στις ανταγωνιστικότερες τιμές προϊόντων και παροχής υπηρεσιών που κυκλοφορούν.

Μην αφήσετε το service των κουφωμάτων σας στην τύχη. Καλέστε τώρα την εταιρία μας για μια επίσκεψη των συνεργατών μας στον χώρο σας και αφήστε τα υπόλοιπα στα έμπειρα χέρια των ειδικών μας.

Γιατί να μας επιλέξετε

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

Μας διακρίνουν:

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας.
  • Η παροχή εγγύησης του έργου που θα παραδώσουμε.
  • Για να επιβεβαιώσετε τα λεγόμενα μας, δεν έχετε παρά να μας καλέσετε και να κανονίσουμε ένα ραντεβού για δωρεάν εκτίμηση του σπιτιού σας.

Να έχετε στο νου σας ότι ο χώρος που ζούμε είναι πολύ σημαντικός και η ανακαίνισή του δεν είναι… απλή υπόθεση.

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο