fbpx
Tι κουφώματα να προτιμήσω; Αλουμινίου ή PVC

Tι κουφώματα να προτιμήσω; Αλουμινίου ή PVC;

Αν μένετε στη Θεσσαλονίκη, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε πόσο σημαντικά είναι τα κουφώματα του σπιτιού σας για την άνεσή σας στο σπίτι.

Ένα πρόβλημα που ίσως να συναντάτε αν δεν έχετε καλή μόνωση στο σπίτι σας, είναι το να «ιδρώνουν» τα παράθυρά σας.
Φυσικά σίγουρα θα αντιμετωπίζετε και άλλα προβλήματα όπως το κρύο στο σπίτι τον χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι.

Ένα άλλο πρόβλημα ίσως να είναι η έλλειψη ηχομόνωσης στο σπίτι σας, κάτι πολύ ενοχλητικό, ειδικά το βράδυ και τις ώρες κοινής ησυχίας.
Ποιες είναι οι επιλογές σας όμως αν θέλετε να αντικαταστήσετε τα παλιά σας κουφώματα;

Ποιο υλικό θα χρησιμοποιήσετε;

Υπάρχουν πραγματικά πολλές επιλογές.
Συνήθως ταλαντευόμαστε ανάμεσα σε δύο επιλογές:

Τα κουφώματα αλουμινίου και τα κουφώματα PVC., καθώς είναι τα δυο πιο διαδεδομένα υλικά.
Αν σκοπεύετε να βάλετε καινούρια κουφώματα στο σπίτι σας τότε πρέπει να φροντίσετε να καλύπτουν τις ανάγκες σας όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται.

Τα κουφώματα κακής ποιότητας επηρεάζουν όχι μόνο την άνεσή σας, καθώς πολύ πιθανό να κρυώνετε και να νιώθετε άβολα στο σπίτι σας, αλλά και την ποιότητα κατασκευής του σπιτιού σας.

Οπότε αν σας ενδιαφέρει να ζείτε σε ένα σπίτι υψηλής ποιότητας, συνεχίστε να διαβάζετε.

Ποιο είδος κουφώματος πρέπει να προτιμήσετε λοιπόν, για να αποφύγετε τα προβλήματα που προσφέρει η κακή μόνωση;

Ας μιλήσουμε πρώτα για τα κουφώματα από αλουμίνιο.
Είναι τα αρκετά διαδεδομένα στην Ελλάδα καθώς έχουν καλή ποιότητα και πολλή αντοχή.

Ας εξετάσουμε αναλυτικά τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου.

Έτσι θα μπορέσουμε να βγάλουμε πολύ ευκολότερα το τελικό μας συμπέρασμα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων αλουμινίου;

Τα κουφώματα αλουμινίου θεωρούνται πολύ ασφαλή, καθώς αντιστέκονται στις ακραίες καιρικές συνθήκες, στη φωτιά και στον χρόνο.

Σπάνια παρατηρείται κάποιο αλουμίνιο να ραγίσει, να διογκωθεί ή να διαβρωθεί με οποιονδήποτε τρόπο ή το πέρασμα του χρόνου.

Αν λοιπόν σκοπεύετε να μείνετε για πολύ καιρό στο σπίτι σας λάβετε αυτό το χαρακτηριστικό υπόψη σας.
Άλλο ένα θετικό τους είναι το ότι μπορείτε να τα βάψετε ό,τι χρώμα θέλετε κάτι που σημαίνει ότι ταιριάζουν σε κάθε σπίτι.

Αν έχετε πιο εκκεντρικό στυλ και προτιμάτε να χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα χρώματα στο σπίτι σας τότε ίσως να προτιμήσετε τα κουφώματα αλουμινίου καθώς σας δίνουν το περιθώριο της επιλογής.
Μπορείτε να επιλέξετε να βάλετε ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου ή αλλιώς θερμοδιακοπτόμενα.

Το δεύτερο είδος κουφώματος μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα ενώ παράλληλα ρυπαίνει λιγότερο το περιβάλλον. Για τα άτομα που νοιάζονται για το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο ίσως αυτή να είναι η ιδανική επιλογή, καθώς το αλουμίνιο είναι πολύ πιο οργανικό υλικό από το PVC.

Τώρα, άλλο ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που έχουν τα κουφώματα αλουμινίου είναι οι ενεργειακοί υαλοπίνακες με αργκόν.

Υπάρχουν οι εξής κατηγορίες υαλοπινάκων:

-Διπλός υαλοπίνακας Αργκόν.
Αντανακλά την θερμότητα από όπου και αν προέρχεται. Από την ενέργεια του ηλίου μόνο το 74% μπορεί να το διαπεράσει.

-Τριπλό Υαλοπίνακα με Αργκόν
Είναι η πιο συνηθισμένη επιλογή. Έχει τις ίδιες ιδιότητες με το διπλό υαλοπίνακα σε πιο εξελιγμένο επίπεδο όμως. Διαθέτει 2 κενούς αεροθάλαμους που προσφέρουν μεγαλύτερη ηχομόνωση και μόλις 40% διαπερατότητα της ενέργειας του ηλίου.

-Υαλοπίνακας Triplex
Ο υαλοπίνακας Triplex προσφέρει ασφάλεια και ηχομόνωση. Αποτελείται από 2 ή περισσότερα φύλλα γυαλιού με ενδιάμεση μεμβράνη. Στοχεύει στη μέγιστη ασφάλεια και έχει αντικλεπτικές ιδιότητες.
Συμβουλή ασφάλειας: Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον τριπλό υαλοπίνακα.

Βλέπουμε λοιπόν πως υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης της λειτουργικότητας των κουφωμάτων μας, κάτι πολύ σημαντικό.

Ας αναλύσουμε τώρα τα μειονεκτήματα που συναντάμε στα κουφώματα αλουμινίου.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τα μειονεκτήματα ενός προϊόντος, καθώς για κάποιους ανθρώπους μπορεί να πέφτει η αξία του προϊόντος από ένα και μόνο μειονέκτημα.

Το πιο σημαντικό τους μειονέκτημα για πολύ κόσμο είναι το ακριβό τους κόστος.
Ειδικά αν επιλέξετε να έχετε θερμοδιακόπτη θα παρατηρήσετε μεγάλη αύξηση στη τιμή τους.

Οπότε αν δεν έχετε πολλά χρήματα στην διάθεσή σας ίσως να πρέπει να περιμένετε λίγο καιρό πριν βάλετε κουφώματα ή αλλιώς να πάτε με την πιο οικονομική επιλογή.

Άλλο ένα κύριο μειονέκτημα είναι ότι είναι καλοί αγωγοί θερμότητας, κάτι που σημαίνει πως μεταφέρουν θερμοκρασία εντός του σπιτιού αλλά και εκτός του σπιτιού.

Με άλλα λόγια, φέρνουν ζέστη το καλοκαίρι και κρύο τον χειμώνα. Αυτό το πρόβλημα το συναντάμε και στα παλιού τύπου ξύλινα κουφώματα.

Αν βάλετε θερμοδιακόπτη αυτό το φαινόμενο ελαττώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και πάλι όμως είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα που για κάποιους δεν παραβλέπεται.

Τέλος ένα πολύ σοβαρό μειονέκτημα είναι η ακριβή συντήρησή τους.

Όχι μόνο είναι ακριβά τα υλικά τους αλλά είναι ακριβή και η συντήρησή τους. Αν δεν μπορείτε να συντηρήσετε τα κουφώματα αλουμινίου μακροχρόνια τότε μην μπείτε στον κόπο να τα διαλέξετε.

Αν διαβάσατε τα χαρακτηριστικά των κουφωμάτων αλουμινίου και καταλήξατε στο ότι δεν είναι κατάλληλα για εσάς, τότε ίσως να πρέπει να εξετάσουμε την επόμενη επιλογή.

Η επόμενη επιλογή σας είναι τα κουφώματα PVC.

Tα κουφώματα PVC είναι φτιαγμένα από συνθετικό υλικό και κοντεύουν να ξεπεράσουν τα κουφώματα αλουμινίου στα μάτια των αγοραστών λόγω της οικονομικής τους τιμής.

Αυτό όμως δεν τα καθιστά αντικειμενικά καλύτερα. Ας το εξετάσουμε λοιπόν.
Πέρα από το χαμηλό τους κόστος έχουν και τα εξής θετικά:

Έχουν μεγάλη αντοχή στις καταπονήσεις και τους εξωτερικούς παράγοντες που «κουράζουν» ένα σπίτι.

Θεωρούνται πολύ αποδοτικά για εξωτερικούς χώρους καθώς δεν χαλάνε από έντονα καιρικά φαινόμενα ή από το πέρασμα του χρόνου. Σε αυτό το κομμάτι ίσως να είναι ανώτερα από τα αλουμινένια κουφώματα.

Τα κουφώματα PVC παρέχουν 70% ηχομόνωση. Είναι ιδανικά λοιπόν για πολυσύχναστες περιοχές όπως μεγάλες πόλεις και για ανθρώπους που εκτιμούν την ησυχία.

Τα κουφώματα PVC είναι γνωστά για τις υψηλές θερμομονωτικές τους επιδόσεις. Αυτό είναι αποτέλεσμα της κατασκευής τους. Το υλικό από το οποίο φτιάχνονται είναι το πολυβινυλοχλωρίδιο.

Αν λοιπόν ζείτε σε μια περιοχή με πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές θερμοκρασίες, τότε ίσως να προτιμάτε το PVC.

Η θερμομονωτική ιδιότητα του PVC μπορεί να ενισχυθεί και από το είδος υαλοπίνακα που θα διαλέξουμε.

Υπάρχουν οι εξής επιλογές:
1) Απλή Υάλωση
2) Θερμομονωτική Υάλωση
3) Ειδική Θερμομονωτική Υάλωση

Ίσως το πιο σημαντικό προτέρημα αυτού του είδους μόνωσης να είναι το ότι πληρεί όλα τα διεθνή κριτήρια για την ασφάλεια και την υγεία των ανθρώπων.

Ας μιλήσουμε για τα μειονεκτήματα του PVC

Αυτό το υλικό είναι ευαίσθητο στον ήλιο. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα αυτό είναι σημαντικό μειονέκτημα που πρέπει κάποιος να λάβει υπ’ όψη του. 

Επιπλέον το PVC είναι πλαστικό, κάτι που μπορεί να απασχολεί τους περιβαλλοντικά ευαίσθητους πολίτες. Το πλαστικό δεν καταστρέφεται στο περιβάλλον και μάλιστα μολύνει με τον χειρότερο τρόπο τα διάφορα οικοσυστήματα.

 
Τελικά όμως ποιο είδος κουφώματος είναι καλύτερο;

Αν δεν συγκρίνουμε τα δύο είδη μόνωσης, ίσως να μην βγάλουμε ποτέ συμπέρασμα. Πάμε λοιπόν να κάνουμε ακριβώς αυτό.

Αντοχή

Όσον αφορά την αντοχή, και τα δύο είδη κουφώματος είναι ανθεκτικά στο πέρασμα του χρόνου αλλά και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εδώ θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι σε ισοπαλία.
Θερμότητα
Όσον αφορά τη θερμότητα, το PVC είναι η καλύτερη επιλογή καθώς δεν επιτρέπει θερμότητα να μπαίνει ή να βγαίνει από το σπίτι. Αντιθέτως, το αλουμίνιο δεν κάνει τόσο καλή δουλειά όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Εδώ μάλλον το PVC νικά το αλουμίνιο.

Εμφάνιση

Ας σχολιάσουμε την εμφάνιση τους. Και τα δύο έχουν ποικιλία χρωματική αλλά το θέμα είναι και αν η αρχική τους εμφάνιση παραμένει ίδια με το πέρασμα του χρόνου.

Τα αλουμίνια είναι πιο ανθεκτικά σε σύγκριση με το PVC.

Το PVC επηρεάζεται πάρα πολύ από τις υψηλές θερμοκρασίες και την ηλιοφάνεια καθώς είναι ουσιαστικά πλαστικό και το πλαστικό ως γνωστόν ξεθωριάζει στον ήλιο. Επιπλέον το PVC δεν έχει τόσο μεγάλη ποικιλία χρωμάτων όσο το αλουμίνιο.

Ηχομόνωση

Όπως είπαμε και παραπάνω, το PVC προσφέρει πολύ καλύτερη ηχομόνωση από το αλουμίνιο. Οπότε σίγουρα είναι ανώτερο από το αλουμίνιο και ίσως η καλύτερη επιλογή αν μένετε σε μια περιοχή με πολλή φασαρία.

Ασφάλεια

Το αλουμίνιο θεωρείται πολύ καλύτερο υλικό για ασφάλεια στο σπίτι.
Το PVC από την άλλη δεν συναγωνίζεται το αλουμίνιο στην ασφάλεια αλλά μπορεί να εφαρμοστεί επένδυση αλουμινίου στο PVC κάτι που το κάνει πιο λειτουργικό.

Αν λοιπόν σας απασχολεί η ασφάλεια του σπιτιού σας σε πολύ μεγάλο βαθμό, τότε διαλέξτε αλουμίνιο. Παρόλα αυτά να σημειωθεί πως δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιήσετε τα κουφώματα για την ενίσχυση της ασφάλειας του σπιτιού, μιας και υπάρχουν και άλλα μέσα που το επιτυγχάνουν αυτό.

Κόστος

Όπως είπαμε και πιο πάνω, το κόστος του PVC δεν συναγωνίζεται αυτό του αλουμινίου. Το αλουμίνιο είναι πολύ πιο ακριβό και η συντήρησή του είναι επίσης πολύ πιο ακριβή από αυτή του PVC.

Άρα το PVC «νικάει» το αλουμίνιο στο θέμα του κόστους.

Βλέπουμε λοιπόν πως δεν είναι εύκολη η επιλογή ανάμεσα στα δυο διαφορετικά υλικά, ειδικά εφόσον το κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες.

Πώς μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε;

Λάβετε υπόψη σαν αυτούς τους παράγοντες:
Αρχικά, πού είναι το σπίτι σας;

Αν το σπίτι σας είναι χτισμένο σε μια περιοχή με συχνούς καύσωνες και έντονη ηλιοφάνεια, τότε μην διαλέξετε PVC καθώς δεν θα αποδώσει μακροπρόθεσμα.

Αν η περιοχή έχει λιγότερη ηλιοφάνεια τότε δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία ποιο είδος κουφώματος θα επιλέξετε

Άλλος ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι αν η περιοχή στην οποία είναι χτισμένο το σπίτι έχει ηχορύπανση.

Το PVC προσφέρει πολύ καλύτερη ηχομόνωση από το αλουμίνιο, οπότε αν είναι σημαντική η ησυχία στο σπίτι για εσάς το PVC είναι η προφανής επιλογή.

Ανάλογα με την εσωτερική αρχιτεκτονική του σπιτιού σας, ίσως να προτιμάτε ένα από τα δύο είδη κουφωμάτων περισσότερο. Αυτό θα το αποφασίσετε αν λάβετε υπόψη σας και τους τύπους που προσφέρει το κάθε είδος κουφώματος.

Κάθε τύπος έχει άλλη λειτουργικότητα και εμφάνιση. Σε ένα σπίτι αυτοί είναι δυο πολύ σημαντικοί παράγοντες.
Ας δούμε λοιπόν τους τύπους του κάθε κουφώματος.

Τύποι κουφωμάτων PVC

Οι παρακάτω τύποι είναι οι πιο δημοφιλείς τύποι PVC:

•Ανοιγοανακλινόμενα

Είναι τα κουφώματα που ανοίγουν και ανακλίνονται για δυνατότητα αερισμού του εσωτερικού χώρου. Ίσως να μην σας βολεύουν αν το σπίτι σας δεν είναι ευρύχωρο.

•Επάλληλα

Επάλληλα είναι τα κουφώματα που κινούνται παράλληλα στον τοίχο. Μπορείτε να ανοίγετε μόνο το ένα φύλλου ενώ η τοποθέτησή τους απαιτεί ελάχιστες εργασίες. Είναι ιδανικά για μικρά δωμάτια.

Τύποι Κουφωμάτων Αλουμινίου

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι κουφωμάτων αλουμινίου. Οι βασικότεροι τύποι κουφωμάτων αλουμινίου είναι οι εξής:

1.Ανοιγόμενα / Ανακλινόμενα

Στα ανοιγόμενα κουφώματα μπορεί να προστεθεί τζάμι, σήτα, παντζούρι ή ρολό στην έξω πλευρά ανάλογα με τις ανάγκες σας. Αυτός ο τύπος κουφωμάτων προσφέρει καλή μόνωση και μεγάλη ασφάλεια και αποτελούν μια πολύ δημοφιλή επιλογή. Ίσως και εσείς να το προτιμήσετε.

2.Συρόμενα

Τα συρόμενα κουφώματα είναι από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν και για αυτόν τον λόγο έχουν αρκετή ποικιλία ώστε να μπορούν και καλύπτουν τις απαιτήσεις των περισσότερων καταναλωτών.

Τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλή μόνωση ενώ κυκλοφορούν και θερμομονωτικές λύσεις. Έχουν το απίστευτο πλεονέκτημα να χρειάζονται λιγότερο χώρο από τα ανοιγόμενα κουφώματα για να τοποθετηθούν και μπορούν να πάρουν σήτα, τζάμι, παντζούρι ή ρολό εξωτερικά. Σε ένα μικρό σπίτι είναι η καλύτερη επιλογή.

Τελικά ποιο είναι το συμπέρασμα;

Ποιο υλικό είναι καλύτερο;
Το τελικό συμπέρασμα θα το βγάλετε εσείς αλλά σίγουρα ελπίζουμε αυτό το αρθρο να σας βοηθήσει να καταλήξετε κάπου.

Και τα δύο είδη κουφώματος είναι καλής ποιότητας και μεγάλης αντοχής.
Για να επιλέξετε τι θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να σκεφτείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας και εργονομικά αλλά και όσον αφορά την καθημερινότητά σας στο σπίτι σας.

Τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εσάς;

Η ποιότητα της ηχομόνωσης ή της θερμομόνωσης;
Τέτοιες ερωτήσεις πρέπει να ρωτάτε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.
Όπως κάθε προϊόν ,έτσι και τα κουφώματα αποσκοπούν να καλύψουν τις δικές σας ανάγκες. Οπότε μόλις συνειδητοποιήσετε ποιες είναι ακριβώς αυτές οι ανάγκες, θα μπορείτε να πάρετε με σιγουριά την απόφασή σας.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε.

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Error: The quiz is no longer available!

About the Author

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο