fbpx
κουφωματα αλουμινιου Ανοιγόμενες μπαλκονόπορτες αλουμινίου. κατασκευή και τοποθετηση κουφωματων Larinhouse

Πώς μετράμε τα κουφώματα – Πλήρης Οδηγός

Οι διάφορες εύστοχες παρεμβάσεις που γίνονται στις κατοικίες μας, μειώνουν πάνω από το 30% της ενέργειας που καταναλώνουμε, εάν γίνουν με τον σωστό τρόπο. Στις μέρες μας, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για αλλαγές στο σπίτι που μειώνουν τις τιμές των λογαριασμών.

Τα συνθετικά κουφώματα ή κουφώματα PVC αποτελούν την λύση που όλο και περισσότεροι επιλέγουν ως μια επένδυση αισθητικής και ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού τους. Έχουν κυριεύσει την αγορά επειδή είναι 20% οικονομικότερα από τα κουφώματα αλουμινίου.

Λίγα λόγια για το PVC

Το Πολυβινυλοχλωρίδιο ή PVC είναι εξελιγμένο πλαστικό και δεν έχει καμία σχέση με το απλό πλαστικό σε ότι αφορά την σύνθεσή του. Είναι αρκετά εύκολα επεξεργάσιμο υλικό με πλατιά εμπορική χρήση, ανακυκλώσιμο και εύκαμπτο.

Ιστορικά το PVC πρωτοεμφανίζεται το 1835 από τον Γάλλο μηχανικό Henri Regnault. Παρόλο αυτά, έγινε γνωστό το 1937 λόγω της χρήσης του στην κατασκευή δίσκων.

Σήμερα κατέχει το 15% της ευρωπαϊκής αγοράς των πλαστικών, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 6.5 εκ. τόνους το χρόνο. Η παγκόσμια χρήση του ανέρχεται σε 35.000 τόνους τον χρόνο και αυξάνεται κατά μέσο όρο 5% κάθε χρόνο.

Λόγω της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας του, το συναντάμε σε αναρίθμητα προϊόντα, όπως τσάντες, μπουκάλια, τηλεοράσεις, είδη μόδας, στη τέχνη, σε εξοπλισμούς αθλητισμού, σε κατασκευές, ιατρικές συσκευές, πιστωτικές κάρτες, κ.α. Η χρήστη του είναι πολλαπλή και γι’ αυτό λέμε ότι είναι η κατασκευή που αποτέλεσε μια μεγάλη καινοτομία. Άλλωστε και γι’ αυτό τον λόγο κατέκλυσε την παγκόσμια αγορά.

 • ΚΥΡΙΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ PVC
 • ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ: Ως δυνατό υλικό με μεγάλη μηχανολογική αντοχή, είναι κορυφαία επιλογή για χρήση σε κτίρια.
 • ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ: Είναι πολύ ευέλικτο υλικό επειδή μπορεί να κοπεί όπως θέλουμε και να συνενωθεί με άλλα υλικά.         
 • ΑΝΤΟΧΗ: Είναι υλικό με μεγάλη διάρκεια στο χρόνο και στη σκουριά. Αντέχει στις χημικές διαβρώσεις, στις καιρικές συνθήκες, στις υπεριώδεις ακτίνες και στη τριβή. Για αυτό τον λόγο είναι κατάλληλο σε προϊόντα εξωτερικού χώρου και σε προϊόντα τα οποία θα πρέπει να αντέξουν στον χρόνο. Οι αγωγοί από PVC για παράδειγμα μπορούν να αντέξουν έως και 100 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από το 60% των προϊόντων από PVC έχουν διάρκεια ζωής άνω των 40 χρόνων.
 • ΚΟΣΤΟΣ: Το PVC είναι υλικό πολύ ανταγωνιστικό στη τιμή του, ακριβώς λόγω της ανθεκτικότητάς του, της μεγάλης διάρκειας ζωής και της οικονομικής συντήρησής του.
 • ΦΙΛΙΚΟ  ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ:  Τα προϊόντα PVC χρειάζονται λιγότερη ενέργεια και καταναλώνουν λιγότερους πόρους για τη παρασκευή τους σε σχέση με άλλα υλικά. Είναι πολύ πιο ελαφρύ σαν υλικό σε σχέση για παράδειγμα με το τσιμέντο, σίδερο και ατσάλι. Έτσι, καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια και λιγότερες εκπομπές αερίων όταν μεταφέρεται για να εγκατασταθεί. Σε μελέτες βρέθηκε ότι  είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον σε σχέση με τα άλλα υλικά που χρησιμοποιούνται σε κατασκευές.
 • Λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του δεν χρειάζεται συχνή αντικατάσταση και εξαιτίας της θερμοπλαστικής του ιδιότητας, απομακρύνεται εύκολα  από μία κατασκευή ώστε να χρησιμοποιηθεί σε μια άλλη. Μπορούν να αφαιρεθούν τα άλλα πλαστικά που περιέχει και να ανακυκλωθεί χρησιμοποιώντας το για άλλη χρήση. Τέλος, η ανακύκλωσή του στην Ευρώπη, είναι μια ολοένα αυξανόμενη επένδυση.
 • ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Το PVC είναι μη-τοξικό αδρανές πολυμερές. Χρησιμοποιείται για παραπάνω από μισό αιώνα και τηρεί όλα τα διεθνή κριτήρια για την ασφάλεια και υγεία των ανθρώπων.
 • ΧΡΗΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ PVC

Λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιότητες του PVC, τα σύγχρονα αυτά κουφώματα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία εφαρμογών και είναι κατάλληλα τόσο για εσωτερική όσο και για εξωτερική χρήση.

Τα κουφώματα PVC μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ακολούθως για:

 • Εξωτερική χρήση
 • Μπαλκονόπορτες
 • Παράθυρα
 • Σίτες
 • Εσωτερική χρήση
 • Εσωτερικές πόρτες
 • Εξωτερικές πόρτες ασφαλείας
 • ΤΥΠΟΙ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ

Τα δύο είδη κουφωμάτων από τα οποία μπορείτε να διαλέξετε:

Α. Ανοιγόμενα /Ανακλινόμενα

Τα ανοιγόμενα κουφώματα στα οποία μπορεί να προστεθεί τζάμι, σήτα, παντζούρι ή ρολό στην έξω πλευρά εάν το επιθυμείτε. Αυτά τα κουφώματα προσφέρουν καλή μόνωση και μεγάλη ασφάλεια. Τοποθετούνται σε πολλά είδη κτιρίων και αποτελούν δημοφιλή επιλογή.

Β. Συρόμενα

Τα συρόμενα κουφώματα είναι από τα πρώτα που κατασκευάστηκαν και σήμερα υπάρχουν σειρές συρόμενων κουφωμάτων που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περισσότερων καταναλωτών. Τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν πολύ καλή μόνωση. Χρειάζονται λιγότερο χώρο από τα ανοιγόμενα κουφώματα για να τοποθετηθούν και μπορούν να πάρουν σίτα, τζάμι, παντζούρι ή ρολό εξωτερικά. Η διαμόρφωση του χώρου σας καθώς και η τοποθεσία του σπιτιού σας είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν ποιόν τύπο κουφωμάτων θα επιλέξετε.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τοποθέτησης κουφωμάτων PVC

Υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα στο να βάλει κανείς κουφώματα PVC στο σπίτι του. Στο τέλος όμως είναι η δικιά σας επιλογή που έχει σημασία. Πάμε να δούμε ποια είναι τα υπέρ και ποια τα κατά...

Η τοποθέτησή τους θα ωφελήσει το σπίτι μας με τους εξής τρόπους:

 • Τα κουφώματα από PVC δεν χρειάζονται βάψιμο ή σφράγισμα με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το κόστος συντήρησης. Καθαρίζονται εύκολα με νερό και απλό απορρυπαντικό.
 • Το PVC είναι πολύ ανθεκτικό υλικό που αντέχει στο νερό για αυτό χρησιμοποιείται σε συστήματα αποχετεύσεων πάνω από 100 χρόνια. Η πλειοψηφία κουφωμάτων που έχουν εγκατασταθεί πριν από 25 χρόνια, όταν δηλαδή ξεκίνησε και η πρώτη εγκατάστασή τους, αξιοποιούνται ακόμα.
 • Το PVC είναι πολύ ανθεκτικό στη σκουριά και τη χημική ή φυσική διάβρωση.
 • Σε αντίθεση με τα μέταλλα που είναι αγωγοί, το PVC είναι ένας πολύ καλός μονωτής της θερμοκρασίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  τα κουφώματα να διατηρούν τη θερμοκρασία μέσα στο χώρο και να μην μεταφέρουν την εξωτερική θερμοκρασία στο εσωτερικό. Έτσι, διατηρούμε τη θερμοκρασία που θέλουμε και έχουμε θερμομόνωση με αποτέλεσμα την ισχυρή ενεργειακή και οικονομική απόδοση του χώρου στον οποίο τα τοποθετούμε.
 • Το PVC προσφέρει αποτελεσματική ηχομόνωση στους χώρους που το χρησιμοποιούμε. Επιπλέον, μειώνουν την ένταση των εξωτερικών ήχων έως -70%! Έτσι, ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, αποφεύγουμε πολλές παθήσεις που επηρεάζουν την ακοή μας, όπως η ηχορύπανση, προστατεύοντας την ψυχική μας υγεία.

Τι μειονεκτήματα έχουν τα συνθετικά κουφώματα PVC ;

Γνωρίζοντας πλέον τις ιδιότητες του PVC καταλαβαίνουμε ότι τα κουφώματα PVC έχουν μόνο πλεονεκτήματα. Τυχόν ενδοιασμοί που ενδεχομένως να υπάρχουν  αφορούν την  αντίληψη ότι ενδεχομένως τα συνθετικά κουφώματα να κιτρινίζουν με την πάροδο του χρόνου. Συνέβαινε και παλιότερα, αλλά με την βελτίωση των υλικών το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί και έτσι ούτε τα λευκά συνθετικά κουφώματα κιτρινίζουν αλλά ούτε και τα χρωματιστά αλλοιώνονται.

Επίσης, λένε ότι επειδή τα συνθετικά κουφώματα είναι πλαστικά δεν παρέχουν ασφάλεια σε ενδεχόμενη παραβίαση του χώρου. Σήμερα όμως, όλα τα κουφώματα PVC οπλίζονται εσωτερικά με χάλυβα και πάντα τοποθετούνται με περιμετρικό μηχανισμό, γεγονός που κάνει την παραβίασή τους σχεδόν αδύνατη.

Ένα ακόμη μειονέκτημα που μπορούμε να καταρρίψουμε είναι η ευαλωτότητά τους στις διακυμάνσεις θερμοκρασίας πάνω από 50 βαθμούς κελσίου διότι στην Ελλάδα αυτές οι διαφορές θερμοκρασίας είναι σπάνιες.

Τέλος, η εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά τα συνθετικά κουφώματα  όλο και καταλληλότερα αφού διατηρούν ως πλεονέκτημα την χαμηλή αγωγιμότητα.

Σύγκριση κουφωμάτων PVC με κουφώματα αλουμινίου

Τα κουφώματα αλουμινίου είναι μια επιλογή ακριβότερη από αυτή των κουφωμάτων PVC ενώ εάν θέλετε να επιλέξετε εκείνα με θερμοδιακοπή το συνολικό κόστος αυξάνεται αρκετά. Ο παράγοντας κόστος είναι και ο κυριότερος λόγος που τα κουφώματα PVC προτιμώνται πολύ περισσότερο από αυτά των αλουμινίων. Η διαφορά στο κόστος προκύπτει κυρίως λόγω των ανταλλακτικών και της συντήρησης που χρειάζονται.

Το υλικό από το οποίο αποτελούνται τα κουφώματα αλουμινίου, είναι το μέταλλο το οποίο είναι καλός αγωγός της θερμότητας. Αυτό σημαίνει ότι η θερμότητα από και προς το εξωτερικό του σπιτιού μεταφέρεται. Δεν προσφέρουν δηλαδή καλή μόνωση σε σύγκριση με τα κουφώματα PVC. Η ζέστη το καλοκαίρι και το κρύο τον χειμώνα μπαίνει και βγαίνει πολύ πιο εύκολα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, μια καλή λύση εάν σας ενδιαφέρει περισσότερο η ησυχία στο εσωτερικό του σπιτιού ή εάν μένετε σε θορυβώδη περιοχή, είναι τα συνθετικά κουφώματα.

Όμως, ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν τα κουφώματα αλουμινίου σε σχέση με τα κουφώματα PVC, είναι η ασφάλεια που προσφέρουν. Το αλουμίνιο, ως υλικό είναι συμπαγές, ανθεκτικό και δεν καίγεται. Δεν παρατηρούνται σχεδόν ποτέ φθορές στα συγκεκριμένα κουφώματα και αυτό σίγουρα αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

Σχετικά με τα παράθυρα και τις πόρτες από αλουμίνιο γνωρίζουμε ότι είναι σε μεγάλο βαθμό φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Παρόλο αυτά είναι επιρρεπή στη σκουριά σε βάθος χρόνου. Αντιθέτως, τα παράθυρα και οι πόρτες από PVC είναι ανθεκτικά στη σκουριά, μπορούν να αντέξουν οποιοδήποτε τύπο κλίματος και φιλικά στο περιβάλλον όπως έχουμε ήδη αναφέρει. Τέλος, χρειάζεται λιγότερη κατανάλωση ενέργειας για την κατασκευή και την μεταφορά τους. 

Συμπεράσματα

Την απάντηση τί σας συμφέρει να επιλέξετε ανάμεσα στους δυο τύπους κουφωμάτων θα την δώσετε εσείς. Θα επιλέξετε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας και τις ικανοποιεί σε όσο μεγαλύτερο ποσοστό γίνεται. Πρέπει να λάβετε υπόψη την τοποθεσία του κτιρίου σας και τις καιρικές συνθήκες της περιοχής σας, καθώς και να συμβουλευτείτε ανθρώπους με εμπειρία στον τομέα των κουφωμάτων.

Μεγάλη σημασία έχει και ο επαγγελματίας που θα  κάνει την εγκατάσταση των κουφωμάτων στο σπίτι σας ή την επιχείρησή σας. Συμβουλεύουμε να επιλέξετε επαγγελματίες με αξιοπιστία και γνώση στην τοποθέτηση των κουφωμάτων διότι παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή απόδοση του χώρου σας. Η σωστή επιλογή τους θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου.

Ελπίζουμε η παραπάνω αξιολόγηση και σύγκριση κουφωμάτων αλουμινίου και PVC να σας βοήθησε ώστε να αποφασίσετε και εσείς με ποια από τις δύο επιλογές θα αναβαθμίσετε ενεργειακά το σπίτι σας.

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Error: The quiz is no longer available!

About the Author

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

 • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
 • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
 • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
 • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο