fbpx
Επάλληλη Μπαλκονόπορτα

Συρόμενα κουφώματα μόνωση: Πλήρης Οδηγός

Τα συρόμενα κουφώματα είναι το κατεξοχήν είδος κουφωμάτων στην ελληνική αγορά. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα για τη βέλτιστη αξιοποίηση των εσωτερικών χώρων στις πολυκατοικίες. Επίσης ενδείκνυται για κατοικίες με λιγοστούς διαθέσιμους εσωτερικούς χώρους.

Τι είναι τα Συρόμενα Κουφώματα?

Είναι ένα από τα 5 βασικά είδη κουφωμάτων που υπάρχουν στην αγορά. Ας τα θυμηθούμε ξανά:

1) Συρόμενα κουφώματα: Εάν διαθέτετε τον χώρο για διπλή ή τριπλή μπαλκονόπορτα, τότε τα συρόμενα κουφώματα είναι μια κατάλληλη επιλογή για εσάς. Καθώς το μέγεθος της μπαλκονόπορτας είναι αρκετά μεγάλο, είναι πιο λογικό να χρησιμοποιήσετε συρόμενες πόρτες.

2) Ανοιγόμενα κουφώματα: Τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι ιδανική λύση για μικρότερες επιφάνειες, όταν θέλετε να καλύψετε έναν χώρο μικρότερο από 2 μέτρα.  Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο λειτουργικά και βοηθούν στην καθημερινή χρήση.

Παρέχουν εξίσου αποτελεσματική θερμομόνωση, ηχομόνωση και στεγανότητα στον αέρα. Ωστόσο, θα χρειαστεί προσοχή το γεγονός ότι θα πρέπει να προνοήσετε και να είστε σίγουροι ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για να μπορεί να ανοίξει το ανοιγόμενο παράθυρο ή η μπαλκονόπορτα.

Υπάρχει και η δυνατότητα της ανάκλησης στα ανοιγόμενα κουφώματα, η οποία είναι μια ιδανική λύση όταν θέλετε να αερίσετε τον χώρο σας ελάχιστα.

3) Περιστρεφόμενα κουφώματα: Τα περιστρεφόμενα κουφώματα προσφέρουν τη δυνατότητα του καλύτερου δυνατού εξαερισμού ενός σπιτιού. Συνήθως, περιστρεφόμενα κουφώματα χρησιμοποιούνται σε μικρότερα παράθυρα. Έτσι, το παράθυρο μπορεί να ανοίξει και προς τα μέσα και προς τα έξω - είτε οριζόντια είτε κάθετα.

4) Κουφώματα – Φυσούνες: Τα κουφώματα - φυσούνες είναι μια συνηθισμένη ιδιαίτερη επιλογή, που συνήθως εξυπηρετούν μεγαλύτερους χώρους. Για παράδειγμα, μεγάλα γραφεία ή σαλόνια.

Το κύριο πλεονέκτημα των κουφωμάτων αυτών είναι η αναδίπλωση των φύλλων του κουφώματος. Εάν επιθυμείτε, μπορείτε να μην αναδιπλώσεις πλήρως το κούφωμα αυτό. Από την άλλη, υπάρχει η δυνατότητα να αναδιπλωθεί πλήρως και να ανοίξει ο χώρος.

Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός καταστήματος, εστιατορίου ή καφετέριας και διαθέτετε μεγάλο χώρο, η λύση αυτή είναι ιδανική για εσάς.

Οι πλήρως αναδιπλούμενες πόρτες εξυπηρετούν στη μεγαλύτερη άνεση χώρου και ευκολία πρόσβασης από εξωτερικό σε εσωτερικό χώρο.

5) Σταθερά κουφώματα: Τέλος, τα σταθερά κουφώματα μια όχι τόσο συνηθισμένη επιλογή, κυρίως για επαγγελματικούς χώρους ή μεγάλα σαλόνια, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανοίγματος της μπαλκονόπορτας.

Τα συρόμενα κουφώματα αποτελούν το βασικό είδος κουφωμάτων στην αγορά από τη χρυσή περίοδο ανοικοδόμησης, τις δεκαετίες του ΄70 και ‘80. Με την πάροδο των χρόνων επήλθε σημαντική εξέλιξη και στα υλικά κατασκευής των συρόμενων κουφωμάτων.

Τα σημερινά καλύπτουν τις απαιτητικές ανάγκες της αγοράς. Με τις ιδιότητες τους προσφέρουν τις καλύτερες μονωτικές λύσεις με μεγάλη ποικιλία στη θερμομόνωση.

Τα συρόμενα κουφώματα διακρίνονται με τη σειρά τους σε κάποιες κατηγορίες οι οποίες είναι οι εξής:

1) Επάλληλα: Αφήνεται ελεύθερο το μισό άνοιγμα καθώς τα φύλλα σύρονται το ένα πάνω στο άλλο

2) Φιλητά: Εκεί ακριβώς που βρίσκεται το κέντρο του ανοίγματος τα φύλλα ενώνονται

3) Γωνιακά: Τα φύλλα δύναται να κατασκευαστούν υπό συγκεκριμένη γωνία (π.χ. 90 μοίρες).

4) Χωνευτά: Τα φύλλα εισέρχονται (χωνεύονται) μέσα στον τοίχο.

Πότε επιλέγουμε τα Συρόμενα Κουφώματα?

Είναι γεγονός ότι στη χώρα μας το μεγαλύτερο μέλος των κατοικιών είναι μέσα σε πολυκατοικίες. Ειδικά τα τελευταία 40 χρόνια που οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν επιλέξει τις μεγάλες πόλεις για κατοικίες έχουν αυξηθεί στο κατακόρυφο ο αριθμός των πολυκατοικιών.

Για τους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω και αφορούν την εξοικονόμηση χώρου, στην Ελλάδα ευδοκίμησαν τα συρόμενα κουφώματα. Τα συρόμενα κουφώματα έχουν το μειονέκτημα μόνο του μεγαλύτερου κόστους σε σχέση με τα ανοιγόμενα κουφώματα.

Το μεγαλύτερο κόστος αυτό είναι σε άμεση συνάρτηση των ειδικών υποδομών που πρέπει να κατασκευασθούν για να τοποθετηθούν επαρκώς τα συρόμενα κουφώματα.

Γενικά, οι κατασκευαστές συνιστούν στους πελάτες αν το διαμέρισμα τους έχει επαρκή χώρο να επιλέξουν τα ανοιγόμενα κουφώματα. Τα τελευταία έχουν μεγαλύτερη θερμομόνωση, ηχομόνωση, ασφάλεια και στεγανοποίηση υπό ομοειδής συνθήκες.

Στη περίπτωση επιλογής των συρόμενων κουφωμάτων λόγω συγκεκριμένων υποδομών, η καλύτερη λύση είναι τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα. Αυτά τα κουφώματα εισέρχονται μέσα στον τοίχο και φημίζονται για την πρακτικότητα τους.

Η πρακτικότητα τους είναι εμφανής λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.

Αλλά η τελική επιλογή γίνεται πάντα με βάση των διαθέσιμων κτιριακών υποδομών, τη διάρθρωση των τζαμιών (π.χ. διπλά τζάμια) και το υλικό κατασκευής των κουφωμάτων. 

Επιλογή Υλικού Συρόμενων Κουφωμάτων

Τα κουφώματα διακρίνονται περαιτέρω και ανάλογα με το υλικό κατασκευής.

Τα κυρίαρχα υλικά κουφωμάτων στην αγορά είναι το Αλουμίνιο και το Πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC). Οι βασικές τους ιδιότητες, τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα παρουσιάζοντα παρακάτω:

Αλουμίνιο

Το αλουμίνιο είναι ένα μη τοξικό μέταλλο, το οποίο συναντάται κατά κόρον στη γη. Αποτελεί το πιο σύνηθες υλικό σε καίριες για την ανθρωπότητα Βιομηχανίες, όπως στην Ιατρική και την Αεροναυπηγική.

Αυτό συμβαίνει λόγω των μοναδικών ιδιοτήτων του, όπως το χαμηλό ειδικό του βάρος, την υψηλή αντοχή στις μηχανικές πιέσεις και την ανθεκτικότητα του ενάντια στο φαινόμενο της διάβρωσης.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του αλουμινίου στα συρόμενα κουφώματα είναι τα εξής:

1) Όλα τα γνωστά είδη κουφωμάτων δύναται να είναι με βάση το αλουμίνιο. Οι εξαιρετικές ιδιότητες του μετάλλου το καθιστούν το κυρίαρχο υλικό από μηχανικής άποψης.

2) Τα κουφώματα από αλουμίνιο είναι πολύ ανθεκτικά στις αναπόφευκτες μηχανικές καταπονήσεις που υφίστανται.

3) Οι περισσότερες εταιρίες του χώρου δίνουν την δυνατότητα στον πελάτη να διεξαγάγει τεχνικό έλεγχο. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η ποιότητα της διαδικασίας.

4) Τα χρώματα που μπορεί να επιλέξει ο πελάτης εμφανίζουν μεγάλη ποικιλία (μεταλλικό, γυαλιστερό, Ματ, ξύλου, σαγρέ κλπ.).

5) Εκτός από τα χρώματα, υπάρχει άφθονη ποικιλία και στα σχέδια.

6) Συνδυάζοντας τα 2 παραπάνω πλεονεκτήματα, εξασφαλίζεται η δυνατότητα ομοιόμορφων σχεδίων και χρωμάτων με τα εξώφυλλα (ρολά η παντζούρια) και τις σίτες.

7) Το αλουμίνιο έχει τεράστια ανθεκτικότητα τόσο κατά την επαφή με τον αέρα, όσο και μετά από διάφορες επεξεργασίες και βαφές.

8) Υψηλές αποδόσεις σε θερμομόνωση και ηχομόνωση.

9) Προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς από τα αντίστοιχα του PVC.

10) Τα διάφορα χτυπήματα που δύναται να συμβούν μπορούν να επισκευαστούν.

11) Έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανθεκτικότητα ως προς την ηλιακή ακτινοβολία.

12) Είναι τόσο διαδεδομένα που μπορούν να βρεθούν ανταλλακτικά και για εξαρτήματα που δεν κυκλοφορούν πλέον στην αγορά.

13) Είναι μη τοξικό μέταλλο και πλήρως ανακυκλώσιμο.

14) Απασχολεί ένα σημαντικό αριθμό εργαζομένων στην χώρα μας, καθώς είναι στις πρώτες θέσεις των εξαγωγών. Γενικότερα, τα κουφώματα αλουμινίου που παράγονται στην Ελλάδα είναι από τα ποιοτικότερα που υπάρχουν.

Τo μειονέκτημα των κουφωμάτων αλουμινίου είναι τo εξής:

Η υψηλή του τιμή σε σχέση με τα κουφώματα PVC. Για τον συγκεκριμένο λόγο πολλοί επιλέγουν την λύση των κουφωμάτων PVC.

Τα κουφώματα από PVC 

Όπως προαναφέρθηκε, έχουν ως βασικό υλικό κατασκευής το πολυβινυλοχλωρίδιο. Το τελευταίο είναι πολυμερές του αιθυλενίου, ενώ αποτελείται επίσης από χλώριο και τους κατάλληλους σταθεροποιητές και πλαστικοποιητές.

Οι τελευταίοι αποτελούν το βασικότερο δείκτη ποιότητας των κουφωμάτων που κατασκευάζονται. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποιότητα των πλαστικοποιητών είναι σε άμεση συνάρτηση την ασφάλεια των κουφωμάτων και την αντοχή τους στο χρόνο.

Αναλόγως επηρεάζεται και η τελική τιμή των κουφωμάτων. Για να γίνουν πιο ευκρινείς οι παραπάνω αναλογίες, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κιτρινίσματος των κουφωμάτων. Αυτά οφείλονται στην μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο, αλλά και σε χαμηλής ποιότητας πλαστικοποιητές.

Τα κουφώματα από PVC είναι κατά βάση εισαγόμενα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εσωτερικό των κουφωμάτων από αυτό το υλικό τοποθετούνται ειδικά μεταλλικά πλαίσια. Τα τελευταία συντελούν στην βελτίωση των μηχανικών ιδιοτήτων των κουφωμάτων.

Γενικότερα, τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων PVC είναι τα παρακάτω:

1) Είναι μακράν πιο φθηνά από τα κουφώματα αλουμινίου

2) Έχουν καλύτερες αποδόσεις στις θερμομονώσεις από τα κουφώματα αλουμινίου

3) Επίσης σε σύγκριση με τα απλά θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου μεγαλύτερες ιδιότητες ηχομόνωσης.

4) Η θερμοκόλληση που υφίστανται τα κουφώματα PVC προκαλούν την μη ύπαρξη ασυνεχειών στις ενώσεις.

Αντίστοιχα, τα μειονεκτήματα αυτών των κουφωμάτων είναι:

1) Το PVC δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλη την γκάμα κουφωμάτων. Ο μεγαλύτερος περιορισμός βρίσκεται στα συρόμενα κουφώματα. Από τα συρόμενα κουφώματα, το PVC δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα χωνευτά συρόμενα κουφώματα.

Για αυτό μεγάλη προσοχή στην περίπτωση που σας κάνουν προσφορά για χωνευτά συρόμενα κουφώματα από PVC.

2) Οι κατασκευαστές συνιστούν τα εξώφυλλα (ρολά και παντζούρια) να είναι από αλουμίνιο άσχετα με το υλικό του κουφώματος. Η σύσταση αυτή έγκειται στο γεγονός της μεγάλης ανθεκτικότητας του αλουμινίου σε μηχανικά χτυπήματα και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

3) Σε συνέχεια του παραπάνω μειονεκτήματος, είναι γεγονός ότι στις χώρες που η χρησιμοποίηση του PVC στα κουφώματα είναι διαδεδομένη δεν χρησιμοποιούνται εξώφυλλα. Στην Ελλάδα όμως προκύπτει μεγάλη αναντιστοιχία, ειδικά σε περιπτώσεις που χρήζουν ανακαίνισης.

4) Τα κουφώματα από PVC δεν υπόκειται σε βαφή. Αν κάποιος πελάτης επιλέξει κάποιο συγκεκριμένο χρώμα λαμβάνει χώρα η τοποθέτηση της κατάλληλης ταινίας-φιλμ στις δύο άκρες του κουφώματος. Αυτό μπορεί πιθανώς να επιφέρει μια χρωματική ανομοιομορφία όταν ανοίγουμε την πόρτα η το παράθυρο.

5) Γενικότερα, υπάρχει μικρή ποικιλία χρωμάτων για κουφώματα PVC. Ακόμα όμως και σε αυτή τη μικρή γκάμα χρωμάτων η διάρκεια ζωής των κουφωμάτων μειονεκτεί σε σχέση με την αντίστοιχη κουφώματος PVC λευκού χρώματος.

6) Οι απείρως μεγαλύτερες μηχανικές ιδιότητες του αλουμινίου το καθιστούν ιδανικό για κατασκευή κουφωμάτων μεγαλύτερων διαστάσεων.

Χαρακτηριστικά, τα κουφώματα αλουμινίου προσφέρονται σε πομπέ διατομές, ενώ τα κουφώματα PVC σε ορθογώνιες διατομές.

7) Τα κουφώματα αλουμινίου υπερτερούν και στο διαθέσιμο αριθμό σχεδίων.

8) Στα στρόγγυλα κουφώματα PVC, η σε αυτά που έχουν χαρακτηριστική καμπύλη, δεν δύναται να χρησιμοποιηθούν μεταλλικές ενισχύσεις. Εμφανής είναι και ο αντίκτυπος στις μηχανικές ιδιότητες.

9) Σε περίπτωση φθορών, τα κουφώματα PVC είναι αδύνατο να επιδιορθωθούν λόγω της θερμοσυγκόλλησης που έχουν υποστεί.

10) Σε περίπτωση πυρκαγιάς είναι διττός ο κίνδυνος. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι τα κουφώματα αλουμινίου προστατεύονται επαρκέστερα, ενώ δεν συμβάλλουν στην εξάπλωση της πυρκαγιάς.

11) Σε σχέση με το παραπάνω, είναι γνωστά τα αποτελέσματα εισπνοής αναθυμιάσεων από καμένο πλαστικό. Το αλουμίνιο δεν συμβάλλει καθόλου στην επιβάρυνση του εισπνεόμενου αέρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, ενώ η εισπνοή παραπροϊόντων της καύσης του PVC προκαλεί από έντονη ναυτία έως θάνατο.

12) Λόγω του γεγονότος ότι το PVC είναι κατά βάση εισαγόμενο προϊόν δεν είναι δυνατή η άμεση εύρεση υλικών για ανταλλακτικά που έχουν αποσυρθεί από την αγορά.

13) Τα εξώφυλλα από PVC είσαι σαφώς πιο ακριβά από τα αντίστοιχα που φτιάχνονται από αλουμίνιο.

14) Ενώ τα προϊόντα PVC δύναται να ανακυκλωθούν, δεν θεωρούνται καθόλου οικολογικά με βάση μελέτες της Greenpeace.

15) Από έρευνες προκύπτει ότι οι σταθεροποιητές και πλαστικοποιητές που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα PVC έχουν απαγορευθεί στην Ευρωπαική Ένωση από το 2016.

Γενικότερα, πριν την οποιαδήποτε αγορά η πιθανή σκέψη για κουφώματα PVC πρέπει να ενημερώνεστε πλήρως για τη σύσταση, προέλευση και ασφάλεια του υλικού.

Επίσης απαραίτητες είναι αυτές οι πληροφορίες και για οποιοδήποτε υλικό χρησιμοποιήσουμε για τα κουφώματα μας. Η επαρκής γνώση του υλικού και της προέλευσης θα μας δώσει και τη βέλτιστη λύση όταν με την πάροδο του χρόνου χρειαστεί να μονώσουμε αποτελεσματικά τα κουφώματα μας.

Μόνωση Κουφωμάτων

Λόγω της παρόδου των χρόνων και της κακής ποιότητας του αρχικού σχεδίου, τα κουφώματα στο σπίτι πρέπει η να αντικατασταθούν η να μονωθούν αποτελεσματικά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων η αντικατάσταση των τωρινών κουφωμάτων με καινούργια είναι εντελώς ασύμφορο οικονομικά.

Για τον παραπάνω λόγο, τα περισσότερα νοικοκυριά καταφεύγουν στην λύση της αποτελεσματικής μόνωσης των κουφωμάτων τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με οικονομικούς τρόπους.

Πάμε να δούμε βασικούς τρόπους μόνωσης για όλα τα διαθέσιμα υλικά κουφωμάτων.

1) Χρησιμοποίηση ταινιών αεροστόπ: Τοποθετήστε την περιμετρικά, εκεί που ενώνονται τα κουφώματα με τους τοίχους. Παράλληλα, χρησιμοποιείται και για τα σημεία που έχουν υποστεί φθορά η  υπάρχουν εμφανή ανοίγματα. Τα βασικά υλικά κατασκευής των ταινιών αυτών είναι τα: λάστιχο, σιλικόνη, καουτσούκ, αφρολέξ.

2) Σιλικόνη: Για την κάλυψη των τρυπών που έχουν βγει ανάμεσα στις ενώσεις των τοίχων και των κουφωμάτων. Σημαντικό μονωτικό υλικό, δρα αποτελεσματικά και καίρια για το λόγο που χρησιμοποιείται. Την βρίσκεται σε όλα τα καταστήματα με οικοδομικά υλικά σε μηδαμινό κόστος σε σχέση με την λειτουργικότητα της.

3) Αεροπλάστ: Χρησιμοποιείται εκτεταμένα στη μόνωση των παραθύρων. Μπορεί να κοπεί σε κομματάκια ανάλογα με το μέγεθος του κάθε κουφώματος και δύναται να μειώσει τις θερμικές απώλειες στο μισό. Χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μαζί με κολλητική ταινία που έχει το χρώμα του κουφώματος.

4) Αεροστόπ για Πόρτες: Εμποδίζει επαρκώς τον αέρα που εισέρχεται από την πόρτα εισόδου. Χρησιμοποιείται εκτεταμένα το αεροστόπ από αφρολέξ που μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις πόρτες. Στα συν του η ανθεκτικότητα του στην τριβή.

5) Πλαστελίνη: Την τοποθετούμε στα σημεία που εισέρχεται ο αέρας και με τη βοήθεια ενός χάρακα την εφαρμόζουμε καταλλήλως για να πετύχουμε τον σκοπό μας.

Βέβαια, με δεδομένο ότι στην χώρα χρησιμοποιούνται κατά κόρον τα συρόμενα κουφώματα πάμε να δούμε και αποτελεσματικούς τρόπους μόνωσης των κουφωμάτων αυτών.

Μόνωση Συρόμενων Κουφωμάτων

Είναι αρκετά διαδεδομένη στη χώρα μας η ερώτηση για τον τρόπο αύξησης της μόνωσης των συρόμενων κουφωμάτων.

Με δεδομένο ότι τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα υστερούν στα είδη των μονώσεων (θερμομόνωση, ηχομόνωση, διαπερατότητα νερού και αέρα) από τα ανοιγόμενα κουφώματα είναι αναγκαία η εύρεση τρόπων για αποτελεσματικότερη μόνωση τους.

Η μειωμένη μόνωση που εμφανίζουν τα συρόμενα χωνευτά κουφώματα είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης βουρτσακίων για τη μόνωση τους. Τα ανοιγόμενα κουφώματα χρησιμοποιούν λάστιχα για τον ίδιο λόγο.

Η αύξησης της μόνωσης των συρόμενων κουφωμάτων μπορεί ν επιτευχθεί με τη χρήση περιμετρικών αρμοκάλυπτρων. Αλλιώς, μπορούμε να το πούμε ως δημιουργία περιμετρικής γωνίας στεγάνωσης.

Η περιμετρική γωνία στεγάνωσης είναι προφίλ αλουμινίου σε μορφή γωνίας, το οποίο τοποθετείται κατακόρυφα στο άνοιγμα και στο σημείο που υπάρχει το κενό των τούβλων- τρύπα, στο σημείο δηλαδή που το συρόμενο κούφωμα μπαίνει μέσα στο τούνελ.

Στην πλευρά που βρίσκεται το κενό του τοίχου τοποθετούμε αρμοκάλυπτρο. Η τοποθέτηση του γίνεται αυστηρά εκεί και όχι γύρω από αυτό. Με αυτό τον τρόπο δεν υφίσταται αρμοκάλυπτρο στην κατακόρυφη πλευρά και στο πάνω μέρος του συρόμενου κουφώματος.

Επίσης, άλλος τρόπος της αποτελεσματικής αύξησης της μόνωσης των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων είναι η τοποθέτηση της γωνίας στεγάνωσης γύρω-γύρω από το χωνευτό κούφωμα.

Με τον συγκεκριμένο τρόπο προστίθενται στο σύστημα μας δύο επιπλέον βουρτσάκια, τα οποία είναι σε άμεση επαφή με το φύλλο του τζαμιού. Η προσθήκη αυτή με τα δύο βουρτσάκια αυξάνει τη μόνωση των συρόμενων κουφωμάτων.

Γενικότερα, τα περιμετρικά αρμοκάλυπτα εμφανίζουν το πλεονέκτημα ότι τα βουρτσάκια μπορούν να αντικατασταθούν όταν φθαρούν. Με αυτό τον τρόπω αυξάνεται σημαντικά η μόνωση. Αξίζει να αναφερθεί ότι παράλληλα είναι σημαντικά δύσκολη η αντικατάσταση των υπολοίπων από τα βουρτσάκια του κουφώματος.

Τα βουρτσάκια στα συρόμενα χωνευτά κουφώματα βρίσκονται σε τρία συγκεκριμένα σημεία: Στους οδηγούς τους, στα φύλλα τους και στην γωνία στεγάνωσης τους. Η τελευταία βρίσκεται κατακόρυφα με την τρύπα του κουφώματος.

Η αντικατάσταση στα βουρτσάκια στη γωνία στεγάνωσης πραγματοποιείται με το ξεβίδωμα και την αντικατάσταση των παλιών βουρτσακίων με νέα πιο εξελιγμένα. Αυτό γενικά μέχρι στιγμής είναι η εύκολη δουλεία της διαδικασίας.

Τα βουρτσάκια που βρίσκονται στα φύλλα και στους οδηγούς των κουφωμάτων που θέλουμε να αλλάξουμε είναι σχεδόν ανέφικτη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει διότι είναι χρονοβόρα, καθώς χρειάζεται να βγουν όλα τα φύλλα και τα τζάμια των κουφωμάτων.

Είναι σύνηθες φαινόμενο να παρατηρείται σε σπίτια με συρόμενα χωνευτά τοιχώματα το να σηκώνονται οι κουρτίνες σε μέρες με πολύ αέρα.

Είναι ευρύτατα διαδεδομένο φαινόμενο σε σπίτια με παλιά χωνευτά κουφώματα (ασημί-ανωδιομένα αλουμίνια), αλλά έχει παρατηρηθεί και σε σπίτια με καινούρια κουφώματα που είναι κακής κατασκευής.

Ένας τρόπος για να εξασφαλίσουμε σταθερή τη θερμοκρασία του σπιτιού μας σε αυτή την περίπτωση είναι να κλείσουμε επαρκώς τα εξώφυλλα του σπιτιού μας. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξοικονόμηση ενέργειας που φτάνει το 43 % με αυτό τον τρόπο.

Συνοψίζοντας

Τα συρόμενα κουφώματα δίνουν τη μέγιστη εξοικονόμηση χώρου, σε αντίθεση με τα ανοιγόμενα κουφώματα που έχουν σαν απαίτηση τη μεγάλη επιφάνεια δωματίου.

Η χρήση τους έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια σε σχέση με παλαιότερα, όπου οι τύποι των σπιτιών ήταν διαφορετικοί.

Έτσι, πλέον τα συρόμενα κουφώματα προσφέρουν τη δυνατότητα να προσαρμοστεί εξωτερικά του κουφώματος τζάμι, σήτα, πατζούρι και ρολό, ενώ μπορούν να είναι χωνευτά στον τοίχο ή όχι, δίφυλλα, πολύφυλλα ή επάλληλα.

Παράλληλα, η αισθητική των συρόμενων κουφωμάτων έχει πλέον βελτιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Θεωρούνται η επιτομή  της minimal αισθητικής, με την τοποθέτηση τους σε μεγάλες κατοικίες, όπου η δημιουργία όλων και περισσότερων κενών χώρων είναι το ζητούμενο.

Συνεπώς, η επιλογή τους βασίζεται κυρίως στο επιθυμητό design του σπιτιού, αλλά και τον διαθέσιμο χώρο του σπιτιού. Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία στο χώρο που θα είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Πολλές εταιρίες προτείνουν την τοποθέτηση της γωνίας στεγάνωσης περιμετρικά του κουφώματος για να αυξηθεί η μόνωση των συρόμενων χωνευτών κουφωμάτων. Δηλαδή και στο πάνω μέρος αλλά και στην πλευρά που βρίσκονται οι κλειδαριές του κουφώματος . Κατά αυτόν τον τρόπο αυξάνουμε τη μόνωση των συρόμενων κουφωμάτων , διότι προστίθενται καινούργια βουρτσάκια. Τα τελευταία με αυτό τον τρόπο βρίσκονται πλέον πάνω στο φύλλο του τζαμιού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση δεν θα υπήρχαν.

Επιπρόσθετα, βελτιώνεται σημαντικά η αισθητική  στο μάτι και επιτυγχάνεται η απαιτούμενη ομοιομορφία.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις έγχρωμων κουφωμάτων αφού καλύπτουμε με αυτές ολόκληρη την επιφάνεια.

Με τη χρησιμοποίηση περιμετρικών αρμοκάλυπτων στο έξω μέρος του κουφώματος επιτυγχάνεται και η βελτίωση της ασφάλειας του σε πιθανή διάρρηξη.

Τέλος, τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξουμε για την επιλογή  των κατάλληλων συρόμενων κουφωμάτων είναι:

1) Η βέλτιστη δυνατή θερμομόνωση, ηχομόνωση, ασφάλεια και εξοικονόμηση χώρου.

2) Η επιλογή του κατάλληλου επαγγελματία που θα συνδυάζει γνώση και εμπειρία.

3) Η θέση του κουφώματος και οι διάφορες καιρικές συνθήκες που μπορεί να αντιμετωπίσει (θέση ώρες ως προς τον ήλιο, άνεμοι κλπ) 

4) Είναι επιβεβλημένη η χρήση διπλών τζαμιών για τη μέγιστη θερμομόνωση.    Καίριοι παράγοντες επίσης είναι το πάχος, το είδος τους και το μεταξύ τους διάκενο. 

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Error: The quiz is no longer available!

About the Author

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο