fbpx
Ενεργειακή απόδοση κουφωμάτων. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Ενεργειακή απόδοση κουφωμάτων. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις!

Η ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων είναι ένας παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπ’ όψιν σου όταν επιλέγεις να κάνεις μια τέτοια αγορά για το νέο σου ακίνητο ή όταν θέλεις να αντικαταστήσεις τα παλιά σου πλαίσια θυρών και παραθύρων με καινούρια. 

Και αυτό γιατί επηρεάζει κατά πολύ την ενέργεια που χάνεται ή εξοικονομείται από την χρήση του ακινήτου.

Με λίγα λόγια η αποδοτικότητά τους σε όρους εξοικονόμησης ενέργειας επηρεάζει το πόση ζέστη ή κρύο θα περνά από και προς το εσωτερικό του σπιτιού σου σε σχέση με το εξωτερικό περιβάλλον.

Τι γνωρίζεις όμως πραγματικά γύρω από το θέμα αυτό;

Για να έχεις λοιπόν εμπεριστατωμένη άποψη πριν απευθυνθείς σε κάποιο κατάστημα ή κατασκευαστή καλό είναι να διαβάσεις το άρθρο αυτό και να πάρεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Έτσι δεν θα ανησυχείς μήπως σε πιάσουν …στον ύπνο τυχόν επιτήδειοι.

Ας ξεκινήσουμε κατ’ αρχάς από τα βασικά.

Τι είναι η ενεργειακή απόδοση;

Αρχικά να πούμε λίγα λόγια για το τι εστί ενεργειακή απόδοση.

Πρόκειται για την ικανότητα ενός κτιρίου, των τμημάτων από τα οποία απαρτίζεται αλλά και του εξοπλισμού που περιέχει, να εξοικονομεί ενέργεια συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος και στηρίζοντας την βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει καταρτιστεί ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης των Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει εκδώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής για την Εξοικονόμηση Ενέργειας των Κτιρίων. 

Ο Κανονισμός αυτός προβλέπει την ενσωμάτωση ενός πλήρους ενεργειακού σχεδιασμού των κτιρίων με απώτερο σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ενέργειας για ψύξη και θέρμανση στα κτίρια φθάνει μέχρι και το 40% στο σύνολο της κατανάλωσης ενέργειας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε νούμερα της δικής Ελλάδας, ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε ποσοστό που φθάνει το 70% για κατανάλωση θέρμανσης και ψύξης (το υπόλοιπο 30% αφορά σε φωτισμό και την χρήση άλλων συσκευών), ενώ αντίστοιχα η απώλεια ενέργειας που οφείλεται σε παλαιά κουφώματα μπορεί να φθάσει μέχρι το 40%.

Τεράστιο νούμερο ειδικά αν αναλογιστεί κανείς την ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως και την εκτόξευση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Πως συμβάλλουν τα κουφώματα στην εξοικονόμηση ενέργειας;

Ο ρόλος των πλαισίων στήριξης για τις μπαλκονόπορτες, τα παράθυρα και τις πόρτες εισόδου είναι πολύ σημαντικός όταν μιλάμε περί εξοικονόμησης ενέργειας για ένα ακίνητο. 

Τα χαρακτηριστικά τους επηρεάζουν κατά πολύ την διαρροή ενέργειας και το ποσοστό ενέργειας (ψύξης και θέρμανσης) που ανταλλάσσεται μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος.

Τα κουφώματα pvc νέας τεχνολογίας και ειδικής κατασκευής είναι συμβατά με τις σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μειώνοντας έτσι την απώλεια ενέργειας και εξοικονομώντας πολύτιμους πόρους πράγμα που τελικά μεταφράζεται και σε χρήμα.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τι διαφορετικό έχουν αυτά τα κουφώματα.

Τι είναι τα ενεργειακά κουφώματα;

Πρόκειται ουσιαστικά για κουφώματα που κατασκευάζονται από νέα, προηγμένα υλικά και έχουν μικρότερους συντελεστές θερμοπερατότητας.

Παρέχουν έτσι μεγαλύτερη αεροστεγάνωση και είναι ανθεκτικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Η κατασκευή και ο σχεδιασμός τους περιορίζει την απώλεια ψύξης και θέρμανσης από μέσα προς τα έξω, εμποδίζει αντίστοιχα την εισροή ψύχους και καύσου από έξω προς τα μέσα και μειώνει τις ανάγκες κατανάλωσης σε ένταση, διάρκεια και συστήματα κλιματισμού.

Τα θερμομωνοτικά συστήματα έχουν συνήθως μια στρώση πολυαμιδίου, ενός ειδικού μονωτικού πλαστικού, που τοποθετείται ως μπαρέτα στην διατομή του σκελετού, ανάμεσα στο εξωτερικό και εσωτερικό τους μέρος. 
Το υλικό αυτό ως κακός αγωγός της θερμότητας προσφέρει θερμομόνωση (θερμοδιακοπή) διατηρώντας σταθερή την θερμοκρασία εντός του χώρου.

Λειτουργεί δηλαδή σαν διακόπτης που βάζει στοπ στην μετάδοση της εξωτερικής θερμότητας στο εσωτερικό των κουφωμάτων.

Επειδή είναι επίσης πολύ ανθεκτικό σαν υλικό το πολυαμίδιο, προσφέρει επιπλέον σκληρότητα και στιβαρότητα στα κουφώματα αυξάνοντας την διάρκεια ζωής τους και βελτιώνοντας την συμπεριφορά τους απέναντι σε αντιξοότητες κάθε μορφής.

Τι είναι ο συντελεστής θερμοπερατότητας;

Με τον συντελεστή θερμοπερατότητας U-value (ή όπως θα τον δεις εν συντομία ως Uw=U window) μετράμε την ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων. 

Σε απλά ελληνικά ο Uw σου δείχνει πόσο ανθεκτικό είναι ένα κούφωμα στην μετάδοση θερμότητας και άρα πόση ενέργεια χρειάζεσαι για να αντικαταστήσεις την απώλεια θερμότητας/ψύξης για την οποία ευθύνεται το κούφωμα.

Όσο χαμηλότερος ο δείκτης Uw τόσο καλύτερο το πλαίσιο πόρτας ή παραθύρου σε όρους εξοικονόμησης ενέργειας. Και άρα τόσο καλύτερη η θερμομονωτική ισχύς του.

Από τι εξαρτάται ο συντελεστής Uw;

Το κούφωμα είναι ένα σύνολο επιμέρους τμημάτων.

Αποτελείται από τον σκελετό, τον υαλοπίνακα και λοιπά αξεσουάρ.

Το υλικό του σκελετού και το είδος του τζαμιού δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες, ούτε την ίδια επιφάνεια και άρα έχουν διαφορετική θερμοπερατότητα επηρεάζοντας ανάλογα την ενεργειακή απόδοση του τελικού προϊόντος. 

Και ενώ μπορεί ο συντελεστής Uw να είναι αυτός που καθορίζει τελικά την θερμομόνωση καλό είναι να μάθεις τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το μέγεθός του.

Ο συντελεστής θερμοπερατότητας λοιπόν εξαρτάται βασικά από τους εξής τέσσερις (4) δείκτες:

Την θερμοπερατότητα του τζαμιού - Ug (U Glass)

Ο συντελεστής Ug είναι ο δείκτης που μετρά την ροή θερμότητας που μεταφέρεται από το κεντρικό τμήμα των τζαμιών χωρίς την επίδραση των άκρων τους.

Πιο συγκεκριμένα μετρά την θερμότητα σε Watt, ανά μονάδα χρόνου, που διαπερνά ένα τζάμι 1τμ όταν η διαφορά εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας είναι 1Κ ή 1oC.

Μετριέται δε σε Watt ανά τμ και ανά βαθμό Kelvin (W/m2K).

Την θερμοπερατότητα του σκελετού Uf (U Frame)

Αντίστοιχα η θερμομόνωση των κουφωμάτων μετρά την ποσότητα θερμότητας ανά μονάδα χρόνου που διαπερνά ένα κούφωνα 1τμ όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ των δυο επιφανειών τους είναι 1oC. Μετριέται σε W/m2K.

Την γραμμική θερμοπερατότητα ψg

Ο συντελεστής αυτός αφορά τις λεγόμενες θερμογέφυρες, τα σημεία εκείνα δηλαδή όπου η απώλεια θερμότητας είναι μεγαλύτερη όπως συνδέσεις εξωτερικών δομικών στοιχείων, πλευρικά γύρω από ανοίγματα κλπ.  

Το εμβαδό του κουφώματος

Εδώ ρόλο παίζει το ποσοστό εμβαδού του σκελετού σε σχέση με το συνολικό εμβαδό του μοντέλου.

Για σένα που ήσουν καλός στα μαθηματικά, σου δίνουμε και τον σχετικό τύπο εύρεσης του Uw και …καλούς υπολογισμούς:

Άλλοι παράγοντες που επίσης επηρεάζουν τον Uw αλλά και γενικά την ποιότητα και απόδοση ενός κουφώματος είναι οι εξής:

Η ανθεκτικότητα στην πίεση του ανέμου

Αυτή υπολογίζεται με τη δύναμη του ανέμου που ασκείται ανά μονάδα εμβαδού κάθετα στην επιφάνεια όλου του κουφώματος και ουσιαστικά μετρά το πόσο «παραμορφώνεται» η κατασκευή του από τα «μποφόρ» του αέρα.

Η στεγανότητα ως προς το νερό

Αυτή η παράμετρος μετρά το πόσο στεγανό είναι ένα κούφωμα και από ποιο σημείο πίεσης και μετά, το νερό της βροχής ή άλλης πηγής μπαίνει από την κατασκευή στο εσωτερικό του κτιρίου.

Ο δείκτης αυτός εξαρτάται φυσικά και από την ποιότητα και εφαρμογή αξεσουάρ όπως τα περιμετρικά λάστιχα του κουφώματος.

Η διαπερατότητα του αέρα

Ο δείκτης αυτός μετρά την ροή του αέρα που διαπερνά την κατασκευή όταν είναι κλειστή ανάλογα κάθε φορά από την ένταση του ανέμου και την πίεση που ασκεί στην επιφάνεια του κουφώματος.

Ο ίδιος δείκτης σε πληροφορεί και για το πόση ηχομόνωση προσφέρει η κατασκευή μιας και ο θόρυβος μεταφέρεται με τον αέρα.

Τι άλλο καθορίζει την ενεργειακή απόδοση των κουφωμάτων;

Και αφού είδαμε όλους τους επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την θερμοπερατότητα των προϊόντων αυτών ας πούμε και δυο λόγια για το τι άλλο καθορίζει την αποδοτικότητά τους σε όρους ενέργειας.

Δύο πράγματα βασικά.

Το πρώτο είναι ο τύπος του κουφώματος.

Μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε ανοιγόμενα, ανακλινόμενα, επάλληλα/συρόμενα, σταθερά. 

Ανάλογα όμως με τον τύπο – που συνεπάγεται και την μορφή σφράγισης του κουφώματος - επηρεάζεται και η απόδοσή του.

Η περιμετρική σφράγιση είναι αυτή που δίνει το καλύτερο αποτέλεσμα.

Το δεύτερο είναι ο τύπος του τζαμιού που θα τοποθετηθεί.

Υπάρχουν τα διπλά ή τριπλά τζάμια, τα ενεργειακά, τα «αντιηλιακά» ή τα τζάμια με θερμομονωτικά διάκενα.

Ανάλογα με τον τύπο που θα διαλέξεις θα πετύχεις και την καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας παράλληλα και με καλύτερη ηχομόνωση. Με ένα σμπάρο, δυο τριγόνια δηλαδή.

Γιατί να επιλέξεις ενεργειακά κουφώματα;

Μα γιατί πολύ απλά τα οφέλη τους είναι πολλά.

Τα ενεργειακά πλαίσια για πόρτες παράθυρα ή με θερμοδιακοπή όπως αλλιώς λέγονται φημίζονται για τα εξής πλεονεκτήματα που τα κάνουν άκρως ανταγωνιστικά έναντι άλλων εναλλακτικών:

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το πρώτο και βασικότερο είπαμε ότι είναι η εξοικονόμηση ενέργειας.

Το αναλύσαμε διεξοδικά προηγουμένως.

Λιγότερη διαρροή ενέργειας σημαίνει μικρότερη ανάγκη σε ψύξη και θέρμανση, μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος, φυσικού αερίου ή πετρελαίου, και μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Καλύτερη ηχομόνωση

Σύγχρονα συστήματα κάλυψης στα ανοίγματα των τοίχων ισοδυναμούν με καλύτερη ηχομόνωση. Πράγμα άκρως απαραίτητο ειδικά αν ζεις σε ένα πολυσύχναστο αστικό κέντρο.

Αποφυγή υδρατμών

Σε παλαιότερα μοντέλα το φαινόμενο της δημιουργίας υδρατμών στο εσωτερικό των υαλοπινάκων ήταν σχετικά συχνό.

Όχι όμως στα νεότερα μοντέλα τα οποία αποτρέπουν την υγροποίηση των υδρατμών και έτσι δεν βλέπεις τις αντιαισθητικές υγρές σταγόνες στα τζάμια ή την μούχλα να πρασινίζει τους τοίχους πέριξ των σκελετών.

Αντοχή στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες

Τα υλικά κατασκευής (αλουμίνιο, PVC) των προηγμένων μοντέλων παρουσιάζουν εξαιρετική ανθεκτικότητα στον χρόνο και τις ακραίες καιρικές συνθήκες ενώ η συντήρηση και ο καθαρισμός τους δεν απαιτεί τίποτα το ιδιαίτερο.

Φιλικά για το περιβάλλον

Ένα ακόμα ατού τους είναι ότι τα υλικά τους είναι φιλικά για το περιβάλλον καθώς παράγονται με διαδικασίες που δεν το επιβαρύνουν πολύ και μπορούν να ανακυκλωθούν πολλές φορές.

Και οικολογικά λοιπόν συν όλα τα άλλα!

Extra tips

Παρακάτω θα βρεις κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να μπορέσεις αφενός να καταλάβεις το όφελος από την τοποθέτηση ενεργειακών κουφωμάτων στο ακίνητό σου αλλά και πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την καλύτερη επιλογή για σένα.

  • Ας πάρουμε για παράδειγμα μια μέση κατοικία, ένα διαμέρισμα εμβαδού 100τμ με 6 εγκαταστάσεις κουφωμάτων. Αν αντικαταστήσεις τα παλαιά με νέα ή βάλεις εξ αρχής νέας τεχνολογίας προϊόντα, με συντελεστή θερμοπερατότητας ας πούμε Uw=2 που είναι μια καλή επιλογή, τότε η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας που θα έχεις για ψύξη και θέρμανση ετησίως μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 1.000€. Διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ειδικά στις μέρες μας δεν νομίζεις;
  • Σε περίπτωση που θέλεις να αντικαταστήσεις τα παλαιά σου κουφώματα τότε καλύτερα να αλλάξεις όλο το σύστημα και όχι μόνο το τζάμι. Ακόμα και αν βάλεις μόνο ενεργειακό τζάμι στον παλιό σκελετό δεν θα πετύχεις πολλά. Το πιο πιθανό είναι ο συνδυασμός νέου τζαμιού με παλαιό σκελετό να δημιουργήσει υδρατμούς στο εσωτερικό του υαλοπίνακα λόγω της διαφοράς θερμικής αντίστασης των δυο υλικών και της εσωτερικής με την εξωτερική θερμοκρασία. Τσάμπα η εργασία και τα λεφτά με λίγα λόγια. Οπότε επέλεξε μια και καλή πλήρες ενεργειακό κούφωμα.
  • Το ίδιο ισχύει και για την αντίθετη περίπτωση. Συνδύασε τα πλαίσια με θερμοδιακοπή με ενεργειακούς υαλοπίνακες. Το τζάμι καταλαμβάνει την μεγαλύτερη επιφάνεια σε ένα άνοιγμα τοίχου οπότε συμβάλει και στην μεγαλύτερη διαρροή θέρμανσης και ψύξης. Οπότε στην περίπτωση που έχεις δίλημμα πήγαινε δαγκωτό για το σετ (ενεργειακός σκελετός με ενεργειακό τζάμι δηλαδή). 
  • Η σωστή τοποθέτηση των νέων πλαισίων θυρών και παραθύρων είναι πολύ σημαντική. Για αυτό πρέπει να προσέξεις τα συστήματα πλαισίωσης να έχουν καλής ποιότητας αξεσουάρ που τοποθετούνται περιμετρικά μεταξύ τοίχου και σκελετού (πχ ειδικά ελαστικά, πλαστικοί τάκοι κλπ) ελαχιστοποιώντας τις διαρροές ενώ οι αρμοί πρέπει να σφραγίζονται με καλής ποιότητας σιλικόνη.
  • Κάνε πάντα μια καλή έρευνα αγοράς πριν αποφασίσεις. Στο εμπόριο θα βρεις πολλούς κατασκευαστές και σχέδια. Καλό είναι να απευθυνθείς σε εξειδικευμένα καταστήματα με προσωπικό που είναι καλά ενημερωμένο και μπορεί να σου προτείνει λύσεις και εναλλακτικές προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες του χώρου σου αλλά και τις απαιτήσεις σου. Επίσης, επιβεβαίωσε ότι όλα τα υλικά φέρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις.

Σκέψου ενεργειακά, διάλεξε αποδοτικά

Οι περιβαλλοντικές προκλήσεις σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που όπως όλα δείχνουν ήρθε για να μείνει, αυξάνουν τις ανάγκες για εξοικονόμηση ενέργειας και επιβάλλουν – μεταξύ άλλων – την χρήση σύγχρονων και τεχνολογικά προηγμένων ενεργειακών κουφωμάτων.

Είτε λοιπόν χτίζεις τώρα σπίτι είτε σκέφτεσαι να ανακαινίσεις το ήδη υπάρχον αντικαθιστώντας τα παλαιά με νέα σύγχρονα πλαίσια θυρών και παραθύρων τότε μην το σκέφτεσαι πολύ, μία είναι η λύση: κουφώματα θερμοδιακοπτόμενα προφίλ αλουμινίου και κουφώματα pvc νέας τεχνολογίας ενεργειακής απόδοσης.

Μπορεί να σου κοστίσουν λίγο παραπάνω αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός «το ακριβό είναι τελικά και φθηνό» και αυτό θα το ανακαλύψεις στην πορεία.

Τα χρήματα που θα δώσεις για τα εξελιγμένα αυτά προϊόντα θα τα «βγάλεις» από τα χρήματα που θα εξοικονομήσεις καίγοντας λιγότερη θέρμανση και ανάβοντας λιγότερες ώρες το κλιματιστικό.

Συν του ότι θα μειώσεις και την ηχορύπανση…

Οπότε γιατί να ταλαιπωρείσαι;

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Error: The quiz is no longer available!

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο