fbpx
Σταθερά παράθυρα αλουμινίου μη προσβάσιμο

Τι είναι τα κουφώματα Αλουμινίου?

Για να κατανοήσεις τι είναι τα κουφώματα από αλουμινίου, πρέπει πρώτα να γνωρίζεις κάποια στοιχεία για το αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο είναι ένα από τα χημικά στοιχεία που βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στο φλοιό της γης.

Πιο συγκεκριμένα είναι το τρίτο μεγαλύτερο χημικό στοιχείο σε περιεκτικότητα στο φλοιό της γης μετά τα οξυγόνο και το πυρίτιο.

Στη φύση μπορεί να βρεθεί στο ορυκτό που ονομάζεται βωξίτης.

Ο βωξίτης μπορεί να είναι το βασικότερο ορυκτό που μπορεί να βρεθεί το αλουμίνιο, αλλά υπάρχουν και άλλες πηγές στη φύση.

Αυτές είναι οι  εξής:

1) Διάφορα πυριτικά ορυκτά

2) Κρύσταλλοι ρουμπινιού και ζαφειριού

3)  Ορυκτά της αργίλου

Όπως καταλαβαίνεις, το αλουμίνιο μπορεί να είναι ένα στοιχείο που υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες στη φύση, αλλά δεν μπορεί εύκολα να απομονωθεί από αυτές τις ενώσεις.

Απαιτούνται ειδικές κατεργασίες για να απομονωθεί το αλουμίνιο σαν υλικό.

Οι ειδικές αυτές κατεργασίες είναι και ο βασικότερος λόγος που καθυστέρησε σχετικά η εκμετάλλευση του στοιχείου αυτού στη βιομηχανία.

Στην αρχαία Ελλάδα και στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία καταγράφονται περιπτώσεις που χρησιμοποιούσαν τα λεγόμενα στυπτήρια.

Αυτά ήταν κρυσταλλικές ενώσεις του αλουμινίου. Άλλωστε η ονομασία του χημικού αυτού στοιχείου προέρχεται από τη λέξη «alumen», που σημαίνει στυπτήρια.

Η χρήση του αλουμινίου άρχισε ουσιαστικά το 1900.

Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του το έκαναν βασικό υλικό για πολλές βιομηχανικές εφαρμογές που επηρεάζουν άμεσα την ανθρωπότητα.

Αυτό οφείλεται στις μοναδικές ιδιότητες του χημικού αυτού στοιχείου, οι οποίες αναφέρονται παρακάτω:

1) Έχει χαμηλή πυκνότητα, η οποία είναι 2,7 g/cm3 σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η πυκνότητα αυτή είναι περίπου 1/3 μικρότερη από την αντίστοιχη του χάλυβα και συνεπώς αρκετά συμφέρουσα για την κίνηση βαρέων οχημάτων.

2) Είναι λιγότερο επιρρεπές υλικό στις οξειδώσεις, καθώς σε επαφή με το οξυγόνο σχηματίζονται τα λεγόμενα οξείδια του αλουμινίου.

Τα οξείδια αυτά σχηματίζουν μια αδρανή επιφάνεια και δεν μπορεί να προχωρήσει η οξείδωση.

3) Το αλουμίνιο εμφανίζει υψηλά επίπεδα σταθερότητας ενάντια διαφόρων εξωτερικών παραγόντων όπως το νερό, διάφορα χημικά και το αλάτι.

4) Το αλουμίνιο έχει την ικανότητα να εμφανίζεται σε πολλές μορφές που έχουν διαφορετική χημική σύσταση.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιες μορφές να ανακλούν τη U.V. ακτινοβολία και τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, ενώ άλλες να απορροφούν τα παραπάνω.

5) Αντίστοιχη συμπεριφορά εμφανίζει το αλουμίνιο και ως προς τον ηλεκτρισμό και τη θέρμανση. Σε άλλες μορφές το αλουμίνιο εμφανίζει υψηλή αγωγιμότητα στον ηλεκτρισμό και στη θέρμανση, ενώ σε άλλες είναι αρκετά ανθεκτικό στα προαναφερθέντα.

6) Το αλουμίνιο είναι μη σιδηρομαγνητικό υλικό, κάτι που έχει βοηθήσει απίστευτα την βιομηχανία ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

7) Επίσης είναι υλικό που δεν καίγεται, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό σε διεργασίες που χρησιμοποιούν εύφλεκτα υλικά.

8) Η μη τοξικότητα του αλουμινίου σαν υλικό το κάνει να είναι το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί η Βιομηχανία Τροφίμων.

9) Η ευκολία με την οποία το αλουμίνιο μπορεί να πάρει διαφορετικές μορφές και σχήματα είναι το μεγαλύτερο ατού για τις βιομηχανίες που το χρησιμοποιούν σαν πρώτη ύλη.

10) Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του αλουμινίου είναι ότι είναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου για την ίδια ή διαφορετική διεργασία. Η ιδιότητα του αυτή το κάνει να είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.

Οι παραπάνω ιδιότητες  βρίσκουν άπειρες εφαρμογές στην καθημερινότητα. Οι εφαρμογές αυτές είναι οι ακόλουθες:

1) Στην κατασκευή αυτοκινήτων: Η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί το αλουμίνιο σαν ένα υλικό που είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Το αλουμίνιο βοηθάει στην οικονομία του καυσίμου και στο να μειωθούν οι εκπομπές αερίου.

2) Στις σιδηροδρομικές γραμμές: Για πολλά χρόνια, όπως δηλώνει το όνομα τους, το βασικό υλικό κατασκευής ήταν το σίδερο και σε μερικές περιπτώσεις ο χάλυβας.

Το αλουμίνιο εμφανίζει το πλεονέκτημα ότι έχει μικρότερη πυκνότητα από αυτά τα δύο υλικά και έχει μεγαλύτερη ποικιλία μορφών.

3) Στις μονάδες ηλεκτροδότησης: Ο χαλκός είναι το βασικό υλικό που χρησιμοποιείται για την επένδυση των καλωδίων, αλλά και το αλουμίνιο έχει σταθερή εκπροσώπηση σε αυτό το χώρο, λόγω της εξαιρετικής ηλεκτρικής του αγωγιμότητας.

4) Στη Βιομηχανία ηλεκτρονικών: Το αλουμίνιο προσφέρει φανταστικά πλεονεκτήματα στην συγκεκριμένη βιομηχανία λόγω της εξαιρετικής του θερμοαγωγιμότητας.

5) Στα ψυγεία: Η χρησιμοποίηση του αλουμινίου στα ψυγεία είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξαιρετικής θερμοαγωγιμότητας του υλικού.

6) Στη Βιομηχανία Κουφωμάτων: Είναι από τις μεγαλύτερες εφαρμογές του αλουμινίου στην αγορά και έχουν μεγάλη εφαρμογή στη χώρα μας.

 Τι είναι τα Κουφώματα Αλουμινίου;

 Τα κουφώματα αλουμινίου είναι κατεξοχήν προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην ελληνική αγορά. Τα βασικότερα ποιοτικά χαρακτηριστικά που συναντάς στα κουφώματα αλουμινίου είναι τα παρακάτω:

1) Το μέγεθος του υλικού

2) Οι μηχανικές του ιδιότητες

3) Η επιφάνεια του υλικού

4) Η χημική του σύσταση

Η χημική σύσταση που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στα κουφώματα αλουμινίου έχει το εξής προφίλ: Αλουμίνιο-Μαγνήσιο-Πυρίτιο-Παράγωγα του Αλουμινίου.

Το προφίλ αυτό έχει τα εξής χημικά στοιχεία:

1) Αλουμίνιο

2) Παράγωγα του αλουμινίου

3) Πυρίτιο

4) Σίδηρος

5) Χαλκός

6) Μαγνήσιο

7) Μαγγάνιο

8) Χρώμιο

9) Τιτάνιο

10) Ψευδάργυρος

Τα στάδια παραγωγής των κουφωμάτων είναι τέσσερα και είναι τα ακόλουθα:

1) Προετοιμασία της ράβδου

2) Εξώθηση του γείσου

3) Θερμική κατεργασία

4) Κατεργασία της επιφάνειας

Το να τοποθετήσεις κουφώματα αλουμινίου στο σπίτι σου εμφανίζει αρκετά πλεονεκτήματα, που μπορείς να τα διαβάσεις παρακάτω.

1) Είναι ανακυκλώσιμο υλικό και συμβατό με τη γενικότερη τάση της Βιομηχανίας προς την προστασία του περιβάλλοντος.

2) Το αλουμίνιο έχει εξαιρετικές μηχανικές ιδιότητες και μεγάλη ανθεκτικότητα στις διάφορες καταπονήσεις. Άμα τα τοποθετήσεις στο χώρο σου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις καθώς έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

3) Οι εταιρίες που έχουν σαν αντικείμενο την τοποθέτηση κουφωμάτων αλουμινίου αποτελούνται από πιστοποιημένους επαγγελματίες. Εγγυώνται διαδικασίες που θα έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το χώρο σας.

4) Μπορείς να επιλέξεις κουφώματα αλουμινίου που συνοδεύονται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

5) Τα κουφώματα αλουμινίου δεν συνοδεύονται μόνο από μεγάλη ποικιλία σε χρώματα. Μπορείς να επιλέξεις και ανάμεσα σε διάφορα σχέδια.

6) Είναι από τα μοναδικά υλικά κουφωμάτων που μπορείς να εξασφαλίσεις ομοιομορφία με παντζούρια και σίτες.

7) Όπως προαναφέρθηκε, το αλουμίνιο έχει μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικούς παράγοντες (αέρας, νερό, βαφές κλπ).

8) Επίσης έχουν εξαιρετικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες.

9) Είναι μη-εύφλεκτο υλικό και προσφέρει μια μικρή αλλά σημαντική προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς.

10) Η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι μηδαμινή στο σπίτι σου. Τους καλοκαιρινούς μήνες αυτή η ιδιότητα του αλουμινίου θα σε βοηθήσει να κάνεις αρκετή οικονομία στη χρήση του κλιματισμού.

11) Είναι αρκετά εύκολο να βρεις ανταλλακτικά σε περίπτωση που χαλάσει κάτι από τα αναλώσιμα.

Το μοναδικό μειονέκτημα που εμφανίζουν τα κουφώματα από αλουμινίου είναι η αρκετά αυξημένη τους τιμή σε σχέση με άλλα κουφώματα.

Αυτό το μειονέκτημα βέβαια είναι παροδικής φύσεως, καθώς η διάρκεια ζωής των κουφωμάτων αλουμινίου είναι αρκετά μεγάλη.

Τα είδη των κουφωμάτων αλουμινίου που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην αγορά ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες:

1) Συρόμενα κουφώματα:  Τα συρόμενα κουφώματα πρέπει να τα επιλέξεις στην περίπτωση που έχεις μεγάλη μπαλκονόπορτα.

Είναι από τα παλαιότερα είδη κουφωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά και με τα χρόνια υπήρξαν σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις που βελτίωσαν την ποιότητα τους. Με τη σειρά τους χωρίζονται στις παρακάτω υποκατηγορίες:

α) ΕπάλληλαΣτα επάλληλα κουφώματα αφήνεις ελεύθερο το μισό άνοιγμα για να αφεθούν τα φύλλα να μετακινούνται το ένα μετά το άλλο.

β) Φιλητά: Θα παρατηρήσεις ότι η ένωση των φύλλων γίνεται στο κέντρο του ανοίγματος.

γ) Γωνιακά: Όπως δηλώνει και το όνομα τους, η κατασκευή των φύλλων γίνεται με γωνία 90 μοιρών.

δ) Χωνευτά: Tα χωνευτά κουφώματα δηλώνουν ότι τα φύλλα βρίσκονται μέσα στον τοίχο.

2) Ανοιγόμενα κουφώματα: Σε αντίθεση με τα συρόμενα κουφώματα, τα ανοιγόμενα κουφώματα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που έχεις να κάνεις με μικρές επιφάνειες. Σε περίπτωση που έχεις μικρό σπίτι είναι ιδανική περίπτωση.

Ακόμα, είναι καλή περίπτωση και σε περιπτώσεις που θέλεις να αερίζεις το χώρο σου με ανάκλιση.

3) Περιστρεφόμενα κουφώματα: Σε περίπτωση που έχεις μικρότερα παράθυρα, τα περιστρεφόμενα κουφώματα είναι η κατάλληλη επιλογή για σένα. Θα σε βοηθήσουν να πετυχαίνεις και σε αυτή την περίπτωση τον καλύτερο δυνατό αερισμό.

4) Κουφώματα-Φυσούνες: Τα κουφώματα-φυσούνες είναι κατάλληλα για την περίπτωση που τα θες για ένα μεγάλο επαγγελματικό χώρο.

Σε περίπτωση που διαθέτεις τέτοιο χώρο, πρέπει οπωσδήποτε να τοποθετήσεις αυτά τα κουφώματα. Θα έχεις τη δυνατότητα να αναδιπλώσεις πλήρως αυτό το κούφωμα σε περίπτωση που θες να ανοίξει ο χώρος σου.

5) Σταθερά κουφώματα: Τα σταθερά κουφώματα θα τα επιλέξεις στην περίπτωση που για διάφορους λόγους δεν θες να ανοίγει η μπαλκονόπορτα του χώρου σου.

Η επιλογή του κουφώματος που θα επιλέξεις δεν έχει να κάνει μόνο με τη φύση του χώρου για τον οποίο προορίζεται.

Έχει να κάνει και με κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά του κουφώματος, τα οποία πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη πριν επιλέξεις το κούφωμα που ταιριάζει στο χώρο σου. Τα ποιοτικά αυτά χαρακτηριστικά είναι:

1) Θερμομόνωση Κουφωμάτων

Η θερμομόνωση των κουφωμάτων εκφράζεται με το συντελεστή θερμοπερατότητας. Ο συντελεστής θερμοπερατότητας εκφράζει την ποσότητα θερμότητας που διαπερνά ένα χώρο με εμβαδό επιφάνειας 1 τετραγωνικό μέτρο όταν η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στους δύο χώρους είναι 1 oC.

Όπως καταλαβαίνεις, μεγάλος συντελεστής θερμοπερατότητας σημαίνει λιγότερη θερμομόνωση για το κούφωμα, κάτι που δεν σε συμφέρει ενεργειακά. Το καλύτερο είναι να επιλέξεις ένα κούφωμα που να έχει το χαμηλότερο συντελεστή θερμοπερατότητας.

Τα νέας τεχνολογίας μάλιστα κουφώματα αλουμινίου έχουν το λεγόμενο διορθωμένο συντελεστή θερμοπερατότητας. Με αυτόν μπορείς να μάθεις τις θερμικές απώλειες σε περίπτωση που τα παντζούρια η τα ρολά είναι κλειστά για 8 ώρες.

2) Ηχομόνωση Κουφωμάτων

Ένα άλλο βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό των κουφωμάτων που πρέπει να προσέξεις. Οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν την τιμή ηχομόνωσης που χαρακτηρίζει την διεπιφάνεια υαλοπίνακα-τζαμιού.

Τα κουφώματα περιλαμβάνουν και το λεγόμενο πλαίσιο και πρέπει να ζητήσεις από τον κατασκευαστή και την τιμή της ηχομόνωσης για το πλαίσιο.

3) Υδατοστεγανότητα Κουφωμάτων

Η πληροφορία που πρέπει να πάρεις για την υδατοστεγανότητα του κουφώματος που σε ενδιαφέρει είναι το όριο της πίεσης του νερού που μπορεί να διαπεράσει το κούφωμα.

Οι κατηγορίες της υδατοστεγανότητας είναι 9, με τη μικρότερη να είναι η 1Α και η μεγαλύτερη η 9Α.

4) Αεροδιαπερατότητα Κουφωμάτων

Ένα άλλο βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό των κουφωμάτων αλουμινίου. Οι δοκιμές αεροδιαπερατότητας από τον κατασκευαστή γίνεται με τα παράθυρα να είναι ερμητικά κλειστά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξεις στο ότι η συνολική αεροδιαπερατότητα είναι άθροισμα των τιμών της επιφάνειας και των αρμών.

5) Ασφάλεια Κουφωμάτων

Η ασφάλεια των κουφωμάτων είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν την τελική σου επιλογή.

Η ασφάλεια των κουφωμάτων είναι κατηγορίες που δίνει ο κατασκευαστής ανάλογα με τον τρόπο που μπορεί να παραβιαστεί το παράθυρο ή πόρτα. Οι κατηγορίες αυτές εκφράζονται ως WK και είναι οι εξής:

Κατηγορία WK1: Στην περίπτωση αυτή ο πιθανός διαρρήκτης μπορεί να εισβάλλει στο χώρο με εφαρμογή απλής σωματικής δύναμης.

Κατηγορία WK2: Εδώ η παραβίαση μπορεί να γίνει με τη χρήση απλών εργαλείων όπως το κατσαβίδι και η πένσα.

Κατηγορία WK3: Στην συγκεκριμένη περίπτωση θα χρειαστούν πρόσθετα εργαλεία για την παραβίαση του χώρου.

Κατηγορία WK4: Η παραβίαση μπορεί να γίνει με βαριοπούλα, πριόνι, σφυρί η κάποιο αντίστοιχης δυναμικότητας εργαλείο.

Κατηγορία WK5: Εδώ η παραβίαση είναι αρκετά δύσκολη γιατί ο διαρρήκτης μπορεί να χρησιμοποιήσει μόνο τρυπάνι η ηλεκτρικό τροχό.

Κατηγορία WK6: Αποτελεί την πιο ασφαλής κατηγορία σε περίπτωση διάρρηξης. Ο πιθανός διαρρήκτης θα χρειαστεί εργαλεία ακόμα μεγαλύτερης δυναμικότητας από αυτά της κατηγορίας WK5.

Συμπερασματικά

Εφόσον κατανόησες πλήρως τι είναι τα κουφώματα αλουμινίου, εδώ θα γίνει μια μικρή σύνοψη όλων των παραπάνω πληροφοριών. Το αλουμίνιο είναι ένα χημικό στοιχείο που οι μοναδικές φυσικές και χημικές του ιδιότητες το έχουν κάνει να είναι το κυρίαρχο υλικό για πολλές βιομηχανίες.

Μια από αυτές τις βιομηχανίες είναι και αυτή των κουφωμάτων. Τα κουφώματα αλουμινίου αποτελούν μια σίγουρη επένδυση στην περίπτωση που τα επιλέξεις. Μπορεί να έχουν ένα αυξημένο αρχικό κόστος, αλλά θα αποσβέσεις την επένδυση σου μακροπρόθεσμα. Η απόσβεση αυτή θα γίνει λόγω των παρακάτω:

1) Τα κουφώματα αλουμινίου έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και πιθανώς να μην τα αντικαταστήσεις ποτέ.

2) Είναι ενεργειακά αποδοτικά γιατί έχουν μεγάλη θερμομονωτικότητα και είναι σταθερά απέναντι σε εξωτερικούς παράγοντες.

3) Είναι μηχανικά σταθερά και αντέχουν τις καταπονήσεις.

4) Προσφέρουν ασφάλεια στο χώρο σου.

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι τα κουφώματα Αλουμινίου?

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι τα κουφώματα PVC ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η θωρακισμένη πόρτα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τι είναι η θερμοδιακοπή στα κουφώματα αλουμινίου και γιατί σου χρειάζεται;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα μυστικά για τις πόρτες ασφαλείες που πρέπει να γνωρίζεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα καλύτερα ξύλινα κουφώματα για το σπίτι σου – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για να κάνεις την ιδανική επιλογή

Error: The quiz is no longer available!

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο