fbpx
Πώς να καθαρίσω τις σίτες των παραθύρων; Όλοι οι τρόποι εδώ!

Πώς να καθαρίσω τις σίτες των παραθύρων; Όλοι οι τρόποι εδώ!

Το να καθαρίσεις τις σίτες από τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του σπιτιού σου μπορεί να μην είναι και από τις πιο ευχάριστες οικιακές εργασίες.

Και το καταλαβαίνουμε.

Είναι όμως μια απαραίτητη εργασία η οποία αν γίνεται μάλιστα σε τακτά χρονικά διαστήματα εξασφαλίζει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα κουφώματα σου από την μία και υγιεινότερο τρόπο ζωής στο σπίτι από την άλλη.

Αν λοιπόν έχεις τοποθετήσει ολοκληρωμένα κουφώματα αλουμινίου ή κουφώματα PVC στο διαμέρισμα ή την μονοκατοικία σου μετά των τζαμιών, των πατζουριών και των σίτων τους, τότε αυτό το άρθρο είναι γραμμένο για σένα.

Στις γραμμές που ακολουθούν θα μάθεις όλους τους τρόπους καθαρισμού για αυτές τις πολύ χρήσιμες και πρακτικές “αόρατες ασπίδες” που κρατούν μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού σου ανεπιθύμητα έντομα, φύλλα ή απρόσκλητους επισκέπτες (π.χ. ζώα, οικόσιτα και μη).

Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις τις σίτες των παραθύρων;

Και όμως ο καθαρισμός τους δεν είναι αυτονόητος για όλους.

Είναι όμως σημαντικός όπως είπαμε και θα εξηγήσουμε το γιατί.

Κατ’ αρχάς, όπως λέει και η παροιμία…η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά!

Δεν γίνεται να καθαρίζεις τα τζάμια, τα παντζούρια ή τα ρολά και τα πλαίσια των κουφωμάτων και να αφήσεις τις σίτες εκτός. Είναι σαν να κάνεις μισή δουλειά.

Πέρα από αυτό όμως, ο τακτικός καθαρισμός βοηθάει αφενός στην σωστή συντήρηση των προϊόντων αυτών και άρα επιμηκύνει τη διάρκεια της ζωής τους και αφετέρου βελτιώνει την ποιότητα του αέρα που περνά στο εσωτερικό του σπιτιού σου μιας και “φιλτράρεται” κατά έναν τρόπο από τα πλέγματα αυτά.

Όταν για παράδειγμα έχετε καιρό να πλύνετε ή έστω να ξεσκονίσετε τις σίτες από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες σας, τότε όταν τις ανοίγετε μπορεί εκτός από καθαρό αέρα να “παρασύρονται” προς τα μέσα και άλλα σωματίδια.

Εκτός αυτού, στο διάτρητο αυτό πλέγμα μαζεύονται τον χειμώνα υγρασία και μούχλα.

Αυτά μπορεί με την σειρά τους να γεννήσουν βλαβερούς μικροοργανισμούς που χαλάνε την ποιότητα του αέρα και πολλές φορές ευθύνονται για προβλήματα υγείας όπως αλλεργίες, άσθμα ή άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Μούχλα επίσης μπορείς να δεις να σχηματίζεται και στα περβάζια των κουφωμάτων αλουμινίου ή PVC αν δεν καθαρίζεις συστηματικά και τακτικά τα συστήματα των πορτών και παραθύρων σου.

Και η μούχλα δεν αστειεύεται. Γιατί γίνεται αντιληπτή και με το μάτι (άσε που μπορεί να λεκιάσει τοίχους και υφάσματα επιπλώσεων) και με την μύτη λόγω της ενοχλητικής της μυρωδιάς.

Με τον σωστό λοιπόν καθαρισμό (θα μάθεις ευθύς αμέσως πώς) εξουδετερώνεις υγρασία, μούχλα και άλλους ανεπιθύμητους οργανισμούς και σκόνες από τις σίτες σου και αναπνέεις καθαρό και υγιεινό αέρα.

Πόσο συχνά πρέπει να τις καθαρίζεις;

Γενικά υπάρχει μια αρχή που λέει όσο συχνότερα καθαρίζεις κάτι τόσο λιγότερο χρόνο και ενέργεια σου τρώει κάθε φορά το καθάρισμα από όταν το κάνεις σε πολύ αραιά διαστήματα.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει κάποιος στάνταρ ρυθμός και σίγουρα εξαρτάται από την χρήση, την τοποθεσία που βρίσκεται το σπίτι σου και τις συνθήκες (καιρικές, περιβαλλοντικές κ.α.) που επικρατούν στην περιοχή.

Άλλη χρήση κάνεις τους καλοκαιρινούς μήνες και άλλη τους χειμερινούς. Άλλες ανάγκες έχει ένα διαμέρισμα και άλλες μια μονοκατοικία με κήπο και κατοικίδια.

Ένα σπίτι που βρίσκεται σε μια περιοχή που φυσάει συχνά και ο αέρας φέρνει σκουπίδια και σκόνες στην πόρτα σου συχνά-πυκνά τότε μπορεί να χρειάζεται 2-3 τον μήνα καθάρισμα.

Αν από την άλλη το σπίτι βρίσκεται σε μέρος με ξηρασία και άπνοια τότε μια φορά το δίμηνο μπορεί να είναι αρκετή.

Ένας μηνιαίος καθαρισμός μπορούμε να πούμε ότι είναι μια καλή βάση να ξεκινήσεις και από κει και μετά ορίζεις εσύ πόσο συχνά χρειάζεται να το κάνεις και σε τί βάθος.

Μπορεί για παράδειγμα τον έναν μήνα να κάνεις ένα ελαφρύ καθάρισμα και ανά δύο μήνες να κάνεις ένα καλό πλύσιμο στις σίτες.

Επίσης, έχε στον νου σου ότι μετά τον χειμώνα πρέπει να τους κάνεις ένα καλό καθάρισμα για να αφαιρέσεις την μούχλα και την υγρασία πριν αρχίσεις να τις χρησιμοποιείς καθημερινά.

Αντίστοιχα, θα πρέπει να τις καθαρίσεις καλά μετά το καλοκαίρι (πολύ περισσότερο αν μιλάμε για το εξοχικό σου) για να μην παγιδευτούν ακαθαρσίες στο εσωτερικό τους και έρθουν και δέσουν με την υγρασία των πρώτων βροχών του Φθινοπώρου.

Την δε Άνοιξη που η γύρη αφθονεί και μπορεί και τρυπώνει ακόμα και στα πιο απίθανα σημεία, βάλε ένα δυο έξτρα καθαρισμούς στο πρόγραμμα για να είσαι καλυμμένος.

Όπως και να ‘χει, εσύ αποφασίζεις τη συχνότητα. Εμείς θα σου δείξουμε τους τρόπους. Πράγμα που μας φέρνει στο επόμενο και βασικό θέμα του άρθρου μας.

Πώς να καθαρίσεις τις σίτες των παραθύρων;

Και τις σίτες από τις πόρτες και τις μπαλκονόπορτες θα προσθέσουμε επιπλέον. 

Λοιπόν, υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι, ο ένας λίγο πιο απαιτητικός από τον άλλον αλλά και περισσότερο αποτελεσματικός όμως.

Πάμε λοιπόν να τους δούμε αναλυτικά έναν-έναν.

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι οι οδηγίες που θα διαβάσεις παρακάτω αφορούν όλα τα είδη σίτας.

Και εννοούμε τις σίτες που είτε έχουν κάθετη διάταξη, είτε οριζόντια, είτε πλισέ.

Οι πλισέ σίτες βέβαια μπορεί να είναι λίγο πιο κουραστικές στον καθαρισμό και το πλύσιμο τους ωστόσο αυτό δεν αλλάζει ότι οι τρόποι παραμένουν οι ίδιοι.

Απλά οι πλισέ θέλουν λίγο περισσότερο προσοχή, …στοργή και προδέρμ.

Επίσης, όταν μιλάμε για καθαρισμό δεν εννοούμε μόνο το πανί, το πλέγμα δηλαδή της σίτας αλλά επιπλέον και τα κανάλια κύλησης και τα πλαίσια που θέλουν εξίσου ένα πέρασμα. Θα τα μάθεις όλα παρακάτω.

1. Καθαρισμός με πανί
Πρόκειται για τον πιο απλό και εύκολο τρόπο καθαριότητας που γίνεται και πιο συχνά.

Ακριβώς λόγω της ευκολίας του. 

Αρκεί όμως για να κρατάς καθαρές τις σίτες σου και σε καλή κατάσταση.

Στην περίπτωση αυτή τινάζεις ελαφρά το πανί της σίτας και στην συνέχεια περνάς όλη την επιφάνεια του με ένα υγρό, μαλακό πανί. Ιδανικά θέλουμε να είναι πανάκι μικροϊνών (microfiber).

Και αυτό γιατί αυτό το είδος πανιού μαγνητίζει και φυλακίζει καλύτερα την σκόνη και καθαρίζει τέλεια ακόμα και με σκέτο νερό.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα κύλινδρο χνούδι ή μια μαγική γόμα, ξέρεις αυτό στο ειδικό σφουγγάρι από μελαμίνη που βρέχεται και απομακρύνει αποτελεσματικά την βρομιά.

Αν το ύψος σου δεν βοηθά να φτάσεις όλην την επιφάνεια μπορείς να τυλίξεις το πανάκι σε μια σκούπα με κοντάρι ή να χρησιμοποιήσεις ειδικό κοντάρι καθαρισμού με πανί.

Ή για μεγαλύτερη ευκολία βάλε ηλεκτρική σκούπα. Πέρνα την φισούνα της ηλεκτρικής με το ειδικό εξάρτημα κάνοντας απαλές κινήσεις με προσοχή να μην σκιστεί στο πανί.

2. Καθαρισμός με ήπιο καθαριστικό
Εδώ πάμε ένα βήμα παραπέρα τον καθαρισμό και προσθέτουμε ένα ήπιο καθαριστικό για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Και λέμε ήπιο γιατί είναι προτιμότερο από ένα σκληρό απορρυπαντικό που μπορεί να διαβρώσει το χρώμα ή την υφή των κουφωμάτων σου.

Μπορείς λοιπόν να διαλέξεις ένα από το εμπόριο ή το ντουλάπι σου ή να δημιουργήσεις το δικό σου με τα εξής δυο απλά υλικά: νερό και υγρό πιάτων.

Η αναλογία είναι για κάθε τέσσερα λίτρα νερό μια κουταλιά της σούπας απορρυπαντικό πιάτων. Βάζεις το διάλυμα σε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα και ψεκάζεις το υγρό σε όλη την επιφάνεια του πανιού της σίτας.

Στην συνέχεια τινάζεις το πανί για να φύγουν τα πολλά νερά (τα οποία μαζεύεις με μια σφουγγαρίστρα ή έχεις προνοήσει να στρώσεις ένα κομμάτι ύφασμα στην βάση των κουφωμάτων για να μαζέψει τα υγρά) και στεγνώνεις με ένα στεγνό πανάκι.

Ξεκίνα την διαδικασία πρώτα από την εξωτερική πλευρά και μετά την εσωτερική και πες αντίο στην βρωμιά που είχε εγκλωβιστεί στις μικρές τρυπούλες του διάτρητου πανιού.

3. Καθαρισμός με “τα όλα του”
Ο τρίτος αλλά πιο αποτελεσματικός τρόπος καθαρισμού σίτας είναι αυτός που γίνεται αφαιρώντας το πανί της σίτας από το πλαίσιο του.

Αν και ο πιο απαιτητικός από τους τρεις, σου επιτρέπει να καθαρίσεις και να απολυμάνεις σε βάθος το πανί της σίτας αλλά και το περβάζι του παραθύρου από τυχόν μούχλα και άλλη βρομιά που έχει μαζέψει.

Αφαιρείς λοιπόν προσεκτικά την σίτα και την τοποθετείς κάπου ευρύχωρα (πχ στο μπαλκόνι, τον κήπο, το γκαράζ ή την μπανιέρα σου). Στρώνεις από κάτω ένα παλιό κομμάτι ύφασμα, π.χ. ένα σεντόνι και βάζεις επάνω την σίτα.

Στην συνέχεια περνάς στην αντεπίθεση με το καθαριστικό σου. Όπως είπαμε, μπορείς να διαλέξεις ένα του εμπορίου (ακόμα και το ειδικό σαπούνι που έχεις για το σκυλάκι σου) ή να φτιάξεις το δικό σου με το υγρό πιάτων.

Ψεκάζεις όλη την επιφάνεια, αφήνεις για λίγα λεπτά και τρίβεις απαλά με μια βούρτσα παραθύρων.

Επόμενο βήμα το ξέπλυμα.

Εδώ ο καλύτερος σου σύμμαχος είναι το νερό και μάλιστα το ζεστό νερό με πίεση (όχι πολλή όμως)! Βάλε λοιπόν το λάστιχο να τρέχει για να ξεπλύνει το καθαριστικό και να παρασύρει τις ακαθαρσίες που έχουν εγκλωβιστεί στη σίτα.

Αν κάπου η βρομιά επιμένει, τότε το τρίψιμο με μια παλιά οδοντόβουρτσα είναι η καλύτερη λύση.

Αν δεις ότι χρειάζεται, ξαναπέρνα ένα χεράκι με το καθαριστικό και ξέπλυνε με το λάστιχο για ακόμα μεγαλύτερη καθαριότητα.

Ολοκληρώνεις τινάζοντας τη σίτα για να φύγει το πολύ νερό και στεγνώνεις με ένα στεγνό πανί.

Αν ο καιρός το επιτρέπει, βγάλτη λίγο να την χτυπήσει ο ήλιος και να στεγνώσει φυσικά.

Και φυσικά ξαναβάλτη στην θέση της για να δεις το λαμπερό αποτέλεσμα και επί των κουφωμάτων!

Πώς να καθαρίσεις τα κανάλια και τα πλαίσια;

Όποιον καθαρισμό και αν διαλέξεις, σίγουρα δεν θα πρέπει να παραλείψεις τα κανάλια στα οποία σύρονται οι σίτες καθώς και τα πλαίσια τους.

Ο καθαρισμός των καναλιών τα ελευθερώνει από ακαθαρσίες και διευκολύνει την άνετη κύλιση των φύλλων της σίτας πάνω σε αυτά.

Ο καθαρισμός των πλαισίων από την άλλη απομακρύνει δαχτυλιές, στάμπες, λεκέδες και σκόνες γενικά ολοκληρώνει τον καθαρισμό των κουφωμάτων.

Καθαρισμός καναλιών

Στα κανάλια καταλήγουν σκόνες, χνούδια, χώμα, φυλλαράκια και μικρά πετραδάκια τα οποία εμποδίζουν την ομαλή κίνηση της σίτας και μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και ζημιά στον μηχανισμό της.

Για να τα απομακρύνεις όλα αυτά μπορείς σε πρώτη φάση να βάλεις το ειδικό στόμιο της ηλεκτρικής σκούπας κατά μήκος των καναλιών για να τα απορροφήσει και τυχόν υπολείμματα να τα περάσεις με ένα μαλακό, νωπό πανί. Αφού τα απομακρύνεις όλα καλά μπορείς να στεγνώσεις με ένα καθαρό πανάκι.

Καθαρισμός πλαισίων

Όπως συμβαίνει με τα πλαίσια των κουφωμάτων γενικά (τζάμια, ρολά, παντζούρια) έτσι και με τις σίτες τα πλαίσια τους λερώνουν από την χρήση.

Για να αφαιρέσεις λοιπόν δαχτυλιές, κηλίδες, λεκέδες και σκόνες μπορείς να τα περάσεις με ένα πανάκι μικροϊνών που το έχεις βρέξει είτε με απλό νεράκι είτε με ένα απαλό καθαριστικό σαν αυτό που χρησιμοποιείς για τον καθαρισμό των σίτων.

Επιμένεις στα πιο δύσκολα σημείο με πιο έντονο τρίψιμο και ολοκληρώνεις στεγνώνοντας τις επιφάνειες με ένα μαλακό πανί.

Οι σίτες σου θα λαμποκοπούν μέσα έξω!

Έξτρα συμβουλές συντήρησης για γερές σίτες

 Ο σωστός και τακτικός καθαρισμός είναι βασικό συστατικό της συντήρησης για τις σίτες από τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα σας.

Εδώ όμως σας δίνουμε και κάποιες επιπλέον συμβουλές για να απολαμβάνετε γερές και με διάρκεια σίτες στο σπίτι σας.

•Μην τις χειρίζεσαι απότομα. Ήρεμες κινήσεις για να αποφύγεις τυχόν ζημιές.
•Στέγνωσε τα κανάλια μετά το καθάρισμα με νερό ή σε περίπτωση που βραχούν από άλλη αιτία. Κοινώς, μην αφήνεις το νερό να λιμνάζει εκεί.
•Μην χρησιμοποιείς λάδια και λιπαντικά στα μηχανικά τους μέρη.
•Για να κυλάνε καλύτερα πάνω στα κανάλια δοκίμασε να τα ψεκάσεις 2-3 φορές τον χρόνο με σπρέι σιλικόνης. Θα δεις το αποτέλεσμα …εν κινήσει.
•Μια φορά την εβδομάδα ανοιγόκλεινε τις σίτες ακόμα και την περίοδο που δεν τις χρησιμοποιείς. Τις κρατάς με τον τρόπο αυτό σε “φόρμα”.
•Αν τα κουφώματα σου δεν είναι αλουμινίου (αν και μόνο αν) τότε μπορείς να καθαρίζεις τις σίτες σου και με ένα διάλυμα από τρία μέρη νερού και ένα μέρος αμμωνίας. Μην χρησιμοποιήσεις το διάλυμα αυτό σε κουφώματα αλουμινίου γιατί ενδέχεται να αποχρωματιστεί το μέταλλο.

Καθάρισμα μέχρι να πεις …σίτα!
Πλέον έχεις μάθει όλους τους τρόπους καθαρισμού για να διαλέξεις αυτόν που αρμόζει κάθε φορά στις δικές σου ανάγκες και στις σίτες παραθύρων, πορτών και μπαλκονόπορτων του σπιτιού σου.

Φρόντισε λοιπόν να μην αμελείς να τον κάνεις τακτικά γιατί αποτελεί βασικό κομμάτι της καλής χρήσης και συντήρησης των κουφωμάτων αλουμινίου ή PVC που έχεις τοποθετήσει στο σπίτι σου και φυσικά βελτιώνει την ποιότητα του αέρα που κυκλοφορεί μέσα σε αυτό κρατώντας μακριά ανεπιθύμητους επισκέπτες κάθε λογής.

Για να μην είσαι λοιπόν στην ….τσίτα καθάρισε σωστά στην σίτα!

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Error: The quiz is no longer available!

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο