fbpx
Εφαρμογές και λύσεις κουφωμάτων για Ξενοδοχεία (1)

Κουφώματα PVC και προβλήματα: Τι να προσέξετε!

Τα πλαστικά κουφώματα PVC εμφανίστηκαν πριν κάποια χρόνια και έφεραν κυριολεκτικά την επανάσταση στον κατασκευαστικό και επισκευαστικό κλάδο.

Η αντοχή του υλικού τους σε συνδυασμό με την ευκολία τοποθέτησής τους, το μειωμένο τους κόστος και τις πολλαπλές επιλογές που προσφέρουν σύντομα τα έφεραν στην πρώτη θέση όσον αφορά την επιλογή εργολάβων και ιδιοκτητών ακινήτων.
Παρ’ όλα όμως τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματά τους υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα τα οποία πρέπει να γνωρίζει κάποιος προτού προβεί στην εγκατάστασή τους σε ένα σπίτι ή επαγγελματικό ακίνητο.

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «ουδέν καλόν αμιγές κακού» άλλωστε.
Στο άρθρο αυτό θα μάθεις όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα πλαίσια πορτών και παραθύρων από PVC για να μπορείς να αποφύγεις κακοτοπιές που θα στοιχίσουν όχι μόνο στην τσέπη αλλά και στην λειτουργικότητα του χώρου σου.

Τι είναι τα κουφώματα PVC;

Πριν αναφέρουμε τα μειονεκτήματα αυτού του απαραίτητου κατά τα άλλα δομικού υλικού ας δούμε τι ακριβώς είναι.
Το PVC στα ελληνικά καλείται πολυβινυλοχλωρίδιο (ενώ στα αγγλικά Polyvinyl chloride ή Poly(Vinyl Chloride)) και είναι κατά σειρά το τρίτο πιο δημοφιλές και διαδεδομένο συνθετικό πλαστικό πολυμερές (προηγούνται το πολυαιθυλένιο και το πολυπροπυλένιο).

Πρόκειται για ένα υλικό, εύκολα επεξεργάσιμο και με μεγάλη εμπορική απήχηση καθώς χρησιμοποιείται ευρέως.

Θα το βρεις σε πολλά είδη καθημερινής χρήσεως, σε ιατρικά μηχανήματα, κατασκευές, πιστωτικές κάρτες κλπ.

Στον κατασκευαστικό κλάδο, έχει δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα και φυσικά η χρήση του ως βασική ύλη στα κουφώματα έχει προσφέρει άπειρες και πολύ οικονομικότερες επιλογές.

Η κατασκευή του περιλαμβάνει την θέρμανση ενός είδους σκόνης από πλαστικό το οποίο λαμβάνει ρευστή μορφή και μετά μπαίνει σε ένα καλούπι για να πάρει το επιθυμητό σχήμα. 

Αφού κρυώσει, κόβεται με διάφορες μεθόδους και συναρμολογείται για να λάβει την τελική του μορφή ως πλαίσιο πόρτας και παραθύρου.

Κατά βάση αποτελείται μόνο κατά 43% από πετρέλαιο (σε αντίθεση με άλλα πλαστικά), ενώ το κοινό μαγειρικό άλας καλύπτει το υπόλοιπο 57%.

Ποια τα πλεονεκτήματα των κουφωμάτων PVC;

 Η μεγάλη δημοφιλία τους έγκειται σε μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που κερδίζουν κατά κράτος ανταγωνιστικά υλικά όπως το αλουμίνιο και το ξύλο. Ας τα δούμε ένα ένα:

Αντοχή και ανθεκτικότητα

Το βασικό τους αβαντάζ είναι η μεγάλη αντοχή και ανθεκτικότητα που προσφέρουν.

Πρόκειται για ένα υλικό που δεν σπάει, δεν λυγίζει και δεν σκουριάζει. 

Οι διάφορες καιρικές συνθήκες δεν το επηρεάζουν επομένως δεν παρουσιάζει προβλήματα από την υγρασία ή τις υψηλές θερμοκρασίες.

Εκεί που τα ξύλινα πλαίσια ως πιο ευάλωτα στις εξωγενείς συνθήκες ξεφλουδίζουν, φουσκώνουν και χαλάνε τα αντίστοιχα PVC χαίρουν άκρας υγείας για πολλά, πολλά χρόνια.

Αξίζει επίσης να πούμε ότι μεγάλη αντοχή έχουν και απέναντι στο αλάτι. Δεν διαβρώνονται εύκολα.

Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μια χώρα σαν την Ελλάδα που μεγάλο της μέρος βρέχεται από θάλασσα και οι θάλασσές της είναι γεμάτες από νησιά που κατοικούνται.

Μεγάλη διάρκεια στον χρόνο

Και εδώ ερχόμαστε στο επόμενο δυνατό τους σημείο που είναι η μεγάλη διάρκεια στον χρόνο.

Υπολογίζεται ότι το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να ξεπεράσει τα 30 με 40 χρόνια κάτι που τα καθιστά εξαιρετικά ελκυστικά ως επένδυση. 

Με λίγα λόγια τα λεφτά σου πιάνουν τόπο και γλιτώνεις από έξοδα επισκευής και αντικατάστασης.

Χαμηλό κόστος προμήθειας

Το χαμηλό κόστος προμήθειας και εγκατάστασης είναι ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα των κουφωμάτων PVC.

Αποτελούν την οικονομικότερη λύση της αγοράς σε σύγκριση με τις εναλλακτικές προτάσεις του αλουμινίου και του ξύλου και μάλιστα χωρίς να στερούνται τίποτα σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Ίσα ίσα που υπερτερούν κιόλας στα σημεία.

Χαμηλό κόστος συντήρησης 

Το ίδιο ισχύει και για το κόστος συντήρησής τους.

Είναι εξαιρετικά χαμηλό καθώς οι ανάγκες τους για συντήρηση είναι σχεδόν μηδαμινές.

Δεν χρειάζονται βάψιμο και με ένα απλό, τακτικό καθάρισμα με νερό και απορρυπαντικό η πιθανότητα να χρειαστούν αντικατάσταση μετά από χρόνια είναι πολύ μικρή. 

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι περισσότεροι κατασκευαστές δίνουν μέχρι και 10 χρόνια εγγύηση.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολύ καλή επιλογή από πλευράς κόστους-οφέλους.

Ποικιλία χρωμάτων

Εδώ μπαίνουμε πλέον στα χωράφια της αισθητικής και της διακόσμησης όπου και πάλι αυτή η κατηγορία πλαισίων για πόρτες και παράθυρα βγαίνει μακράν νικητής.

Η επιλογή του χρώματος γίνεται μέσα από μια πλούσια χρωματική παλέτα που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και το πιο προχωρημένο ντιζάιν σε έναν χώρο και φυσικά τα πιο απαιτητικά γούστα.

Ευκολία τοποθέτησης

Η ειδική αυτή μορφή πλαστικού επιτρέπει την εύκολη διαχείρισή του από το εκάστοτε συνεργείο εγκατάστασης.

Τα πλαίσια από PVC κατασκευάζονται ακριβώς στα μέτρα που χρειάζεσαι και τοποθετούνται εύκολα με μικρή πιθανότητα λάθους μειώνοντας έτσι στο μηδέν τις πιθανότητες μετέπειτα επισκευών ή σε περιττά μερεμέτια.

https://larinhouse.gr/pos-metrame-koufomata/

Ασφάλεια

Η ασφάλεια που παρέχουν είναι ένα ακόμα χαρακτηριστικό που συγκαταλέγεται στα ατού τους.

Είναι απόλυτα ασφαλή για την υγεία ως μη τοξικά και απωθητικά μικροοργανισμών και μικροβίων, ενώ έχουν μεγάλο βαθμό αντίστασης στην βροχή και τους ανέμους, χωρίς να συγκεντρώνουν και να εγκλωβίζουν υδρατμούς.

Με λίγα λόγια κοιμάσαι ήσυχος, και μάλιστα χωρίς ηχορύπανση καθώς η ηχομόνωση που προσφέρουν είναι επίσης εξαιρετικά υψηλή.

Εκτιμάται ότι μειώνουν την ένταση του θορύβου μέχρι και 70% πράγμα πολύ σημαντικό για την ψυχική σου ηρεμία ειδικά για χώρους που βρίσκονται σε πολυσύχναστα αστικά κέντρα με κυκλοφοριακή κίνηση.

Φιλικά προς το περιβάλλον

Από οικολογικής άποψης τα κουφώματα PVC συγκεντρώνουν επίσης υψηλή βαθμολογία.

Κατ’ αρχάς είναι θερμομονωτικά πράγμα που σημαίνει ότι κρατούν την θερμοκρασία του χώρου στο εσωτερικού του ανεπηρέαστη από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες.

Αν έχεις ανάψει θέρμανση και έξω κάνει κρύο δεν χρειάζεται να ανησυχείς για απώλεια θερμότητας. 
Το ίδιο ισχύει και για το ανάποδο. Αν έξω έχει καύσωνα και μέσα έχεις ανάψει το κλιματιστικό δεν χρειάζεται να το έχεις στο φουλ.
Η ενεργειακή τους απόδοση εξοικονομεί ενέργεια και χρήμα.

 
Το υλικό τους είναι επίσης περιβαλλοντικά φιλικό καθώς από την μία δεν καταναλώνει πολλή ενέργεια για την παρασκευή του και από την άλλη μπορεί, χάρη στην θερμοπλαστική του ιδιότητα να επαναχρησιμοποιηθεί πολλές φορές με την κατάλληλη επεξεργασία.

Σε συνδυασμό δε και με την μεγάλη διάρκεια ζωής του που απομακρύνει την ανάγκη αντικατάστασής του σε βάθος χρόνου μπορούμε να πούμε ότι επιβαρύνει συνολικά με πολύ λιγότερα λύματα το περιβάλλον.

Ποια τα προβλήματα των κουφωμάτων PVC;

Θα αναρωτιέσαι μετά από αυτόν τον μακρύ κατάλογο πλεονεκτημάτων, αν τελικά υπάρχουν μειονεκτήματα για αυτή την κατηγορία πλαισίων και ποια είναι αυτά;

Και όμως υπάρχουν.

Μπορεί τα προβλήματα που παρουσιάζουν να είναι ελάχιστα σε σχέση με τα ατού τους αλλά καλό είναι να τα γνωρίζεις πριν προβείς στην αγορά και την τοποθέτησή τους για την ανέγερση ή την ανακαίνιση του ακινήτου σου.

Αξίζει βέβαια να πούμε ότι τα προβλήματα εμφανίζονται κυρίως όταν η προμήθεια αφορά χαμηλής ποιότητας υλικό ή υλικό παλαιότερης τεχνολογίας. Αντίθετα ελαχιστοποιούνται σημαντικά όταν το υλικό είναι ανώτερης ποιότητας και παρασκευάζεται με σύγχρονη τεχνολογία.

Ελλιπής στιβαρότητα

Το πλαστικό αποτελεί ένα σχετικά ελαφρύ και ευάλωτο υλικό το οποίο υπό συνθήκες μπορεί εύκολα να αλλοιωθεί και να υποστεί φθορά.

Σε παλαιότερα μοντέλα αυτή η «ευαισθησία» ήταν πιο μεγάλη και επηρέαζε την ασφάλεια που παρείχε.

Σε νεότερες όμως κατασκευαστικές εκδόσεις, έχουν προστεθεί στο εσωτερικό του PVC που προορίζεται για πλαίσια πορτών και παραθύρων, φύλλα και στρώσεις αλουμινίου καθιστώντας το πολύ πιο ισχυρό και ανθεκτικό και αυξάνοντας έτσι την ασφάλειά του.

 Επομένως, δώσε προσοχή στην αγορά που θα κάνεις και προτίμησε καινούρια μοντέλα.

Ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την αντίδραση του υλικού στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου και τις διακυμάνσεις του θερμομέτρου.

Τα παλαιότερα μοντέλα - ειδικά όταν τα «έβλεπε» πολύ ο ήλιος - συνήθιζαν μετά από λίγα χρόνια να εμφανίζουν κιτρινίλες και ξεθωριάσματα.

Με την πρόοδο όμως της τεχνολογίας, το πρόβλημα αυτό αποκαταστάθηκε εντελώς και έτσι τα νεότερης έκδοσης κουφώματα μένουν ανεπηρέαστα από τις ακτίνες του ήλιου για πολλά, πολλά χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει μάλιστα ειδικές προδιαγραφές και υποχρεώνει πλέον τους κατασκευαστές να καλύπτουν το εξωτερικό φύλλο του πλαισίου με μια θερμικά γαλβανισμένη, λεπτή, μεταλλική επίστρωση. Είτε πρόκειται για λευκό είτε πρόκειται για χρωματιστό κούφωμα η εμφάνισή του παραμένει αναλλοίωτη.

 Επομένως και εδώ χρειάζεται προσοχή στην επιλογή.

Ποιότητα χρώματος

Αν είσαι από τους πιο τολμηρούς και προχωρημένους και διαλέξεις χρωματιστό κούφωμα πρέπει να κάνεις μια καλή έρευνα αγοράς και να επιλέξεις υψηλής ποιότητας υλικό.

Και αυτό γιατί πλαίσια χαμηλής ποιότητας κινδυνεύουν να αποχρωματιστούν ή να θαμπώσουν με τον καιρό και να πλήξουν έτσι την καλαισθησία και την όλη αισθητική του χώρου.

 Δεν είναι και το καλύτερο να έχεις ξεβαμμένα πλαίσια…

Άρα και εδώ χρειάζεται προσοχή!

Καλύτερα να δώσεις λίγα χρήματα παραπάνω και να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο, παρά να στραφείς σε χαμηλότερη και πιο οικονομική ποιότητα και να αναγκαστείς να πληρώσεις για αντικατάσταση λίγα χρόνια μετά.

Ποιες είναι οι εφαρμογές των κουφωμάτων PVC;

Και αφού πλέον έχεις μια πλήρη εικόνα για το προϊόν, και τι προβλήματα μπορείς να αποφύγεις, είναι καλό να ξέρεις ότι ο τύπος αυτός έχει πολλές εφαρμογές.

Οι ιδιότητές των πλαισίων PVC, τους επιτρέπουν να είναι κατάλληλα τόσο για εσωτερικούς όσο και για εξωτερικούς χώρους. Μπορούν λοιπόν κάλλιστα να τοποθετηθούν σε:

- Μπαλκονόπορτες
- Πόρτες (εσωτερικές και εξωτερικές)
- Παράθυρα
- Παντζούρια

 Ποιοι τύποι υπάρχουν;

 Στο εμπόριο θα βρεις πολλούς διαφορετικούς τύπους κουφωμάτων.

Ανάλογα με τις ανάγκες του ακινήτου και τις προτιμήσεις σου μπορείς να επιλέξεις τον κατάλληλο τύπο για σένα.

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι είναι οι ακόλουθοι:

 Ανοιγόμενα

Τα κουφώματα αυτά ανοίγουν (είτε προς τα έξω είτε προς τα μέσα) και έχουν επίσης μηχανισμό ανάκλισης για να ανοίγουν μερικώς και σου επιτρέπουν να αερίζεις τον χώρο σύμφωνα με τις ανάγκες σου κάθε φορά. 

Είναι συνήθως πιο ακριβά γιατί έχουν και ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (θερμομόνωσης, ηχομόνωσης κ.λ.π.) και χρειάζονται μεγαλύτερο χώρο εσωτερικά.

 Συρόμενα

Τα συρόμενα ή επάλληλα πλαίσια από την άλλη πλευρά, είναι αυτά που κινούνται (σύρονται) παράλληλα με τον τοίχο ή μέσα σε αυτόν.

Έτσι μπορείς να τα ανοίγεις εναλλάξ.

Η τοποθέτησή τους είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολλές εργασίες ενώ μπορούν να εγκατασταθούν στην θέση των παλαιότερων κουφωμάτων σου. Είναι πιο οικονομικά αλλά υστερούν λίγο στην απόδοση σε σχέση με τα ανοιγόμενα.

Σταθερά

Τα σταθερά είναι ένας τύπος που επιλέγεται σε χώρους που θέλουμε να έχουμε άπλετο φως και θέα. Τα βρίσκουμε συνήθως σε επαγγελματικούς χώρους όπως πχ βιτρίνες καταστημάτων ή σε μπάνια και WC. Τοποθετούνται εύκολα χωρίς πολλές εργασίες.

Extra tips

Για να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την έρευνα αγοράς και την τελική σου επιλογή, συγκεντρώσαμε για σένα την ακόλουθη λίστα με μερικά χρήσιμα tips:

 
• Η προμήθεια και τοποθέτηση πλαισίων πορτών και παραθύρων είναι μια πολύ σημαντική εργασία για την διαμόρφωση ενός χώρου.

Καλό είναι λοιπόν να μην αφήνεις στην τύχη την επιλογή τους. Απευθύνσου σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο ή πιστοποιημένο κατασκευαστή για να σου προτείνει τις κατάλληλες λύσεις για το ακίνητό σου.

• Πριν βγεις στην αγορά, αποφάσισε τον προϋπολογισμό που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. Μπορεί τα PVC πλαίσια να είναι οικονομικά αλλά το τελικό κόστος θα εξαρτηθεί από τον αριθμό και το μέγεθός τους, την ποιότητα του υλικού και τυχόν άλλες επιλογές όπως χρώμα, κατηγορία τζαμιού, και λοιπές εργασίες.

Κάνε λοιπόν μια καλή έρευνα αγοράς γιατί οι τιμές διαφοροποιούνται.

 • Αν η τσέπη σου το αντέχει, διάλεξε συνοδευτικά διπλά θερμομονωτικά τζάμια για να μεγιστοποιήσεις το όφελος από τα νέα σου PVC κουφώματα.

Η ενεργειακή τους απόδοση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και σε βάθος χρόνου αυτό θα το διαπιστώσεις και στα οικονομικά σου.

• Είτε πρόκειται για ανέγερση ακινήτου είτε για ανακαίνιση υπάρχοντος χώρου - αφού θα μπεις που θα μπεις στον κόπο - καλό είναι να συνεκτιμήσεις πρώτα τις ανάγκες τις δικές σου (σε ασφάλεια, θερμομόνωση, ηχομόνωση, κλπ) αλλά και του χώρου (φυσική θέση του ακινήτου, καιρικές συνθήκες, διαθέσιμος χώρος στο εσωτερικό του κλπ).

Αυτό θα σου δώσει την «πυξίδα» που χρειάζεσαι για να κάνεις την καλύτερη δυνατή αγορά.

Κλείνοντας
Τα κουφώματα PVC δικαίως έχουν κατακτήσει εδώ και χρόνια την αγορά του κατασκευαστικού και επισκευαστικού κλάδου.

Τα πλεονεκτήματά τους είναι πολλά και νικούν κατά κράτος τις ανταγωνιστικές, εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν στο εμπόριο.

Αποτελούν την ιδανική value-for-money λύση για έναν χώρο , μια επιλογή που επιπλέον είναι και πολύ φιλική για την τσέπη σου.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να λάβεις υπ’ όψιν σου τα μειονεκτήματά τους όταν θα αποφασίσεις να απευθυνθείς σε κάποιον επαγγελματία για να εξασφαλίσεις ότι θα κάνεις την καλύτερη επιλογή.

Ρίξτε μία ματιά εδώ Ίσως να σας ενδιαφέρουν

Error: The quiz is no longer available!

Όλα τα μέλη της ομάδας μας εργάζονται μεθοδικά και με υψηλή υπευθυνότητα. Διαφήμιση της εταιρείας αποτελούν οι παλιότεροι πελάτες μας.

Εγγραφείτε για να λάβετε [εκπληκτικό όφελος]!

  • Η χρήση άριστων – ποιοτικών υλικών.
  • Η αυστηρή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.
  • Ο ιδανικός συνδυασμός ποιότητας – τιμής.
  • Η άριστη τεχνογνωσία και αυστηρός επαγγελματισμός όλων των συνεργείων μας

onoma

Email*

Τηρούμε αυστηρά τα Πρωτόκολλα προσωπικών δεδομένων

>
Μετάβαση στο περιεχόμενο